Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
ULV: Vi må respektere at også ulven har rett til å leve i de norske skogene, skriver Lina Westermann.
 
Diskuter heller respekten
I HA 28. februar drøftet Ola Tronsmoen ulvejakta. Han mener det er et problem at Stortingets ulvevedtak ikke ble respektert av regjeringen.

Publisert: 26.mar.2017 21:57
Oppdatert: 26.mar.2017 22:06

Men det som heller bør diskuteres er respekten for lover, de ville dyrene, og befolkningens ønske.

Hvis regjeringen hadde gått inn for å drepe 47 av Norges ulver, ville vi ha brutt både naturmangfoldloven og våre internasjonale forpliktelser knyttet til Bernkonvensjonen: Å skyte over halvparten av en kritisk truet bestand er det motsatte av å sikre levedyktige bestander og å få ulvene vekk fra rødlista. Er det ikke da rimelig å si at Helgesen hadde all grunn til å overprøve stortingsvedtaket? Eller vil vi heller ha politikere uten ryggrad, som ikke tar ansvar når de ser at Stortinget ikke følger lovene?

Helgesens avgjørelse er på ingen måter et svik mot bygdene. Flertallet av befolkningen, også de som bor i ulvesonen, ønsker levedyktige bestander av ulv og andre rovdyr. «De store konsekvensene et stort rovdyrtall er for beite og matnyttige viltarter,» som Tronsmoen uttrykker frykt for, er ikke så katastrofale som han vil ha det til:

Rovdyrtallet er ikke stort – tvert imot er alle de fire store rovdyrene oppført som truet eller kritisk truet på rødlista. Rovdyr står dessuten for under 20% av dødsfallene til sauer på beite, og mennesker, som i motsetning til rovdyrene ikke trenger å ta liv for å leve, dreper langt flere hjortevilt enn det ulvene gjør.

Det finnes selvsagt potensiale for konflikter mellom ville rovdyr og menneskers interesser, men å skyte ulvene er verken den eneste eller den beste løsningen. Ønsker vi virkelig en situasjon hvor en levende natur og andre dyrs rett til å leve alltid settes til side for vår egen økonomiske vinning?

Forsking viser at skyting og lisensjakt på ulv ikke virker konfliktdempende, og det øker heller ikke aksepten for rovdyr. Eksperter råder oss til å bruke alternative, ikke-dødelige strategier, basert på kunnskap om rovdyrs adferd og hvordan man kan leve med dem. Det finnes mye god informasjon om hvordan leve nær ulv, og hva man bør gjøre for å hindre at husdyr eller familiedyr blir tatt.

Nå er det på tide at vi hører på ekspertene, hører på flertallet i befolkningen, og respekterer at ulvene også har rett til å leve i de norske skogene.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke