15. sep
Ulv: Vidar Helgesen og hans sjef Erna Solberg.
 
Distrikter og rovdyr

Publisert: 20.jan.2017 17:41
Oppdatert: 21.jan.2017 07:28

Norge er sammen med Japan, det land i verden med lavest matproduserende areal pr. innbygger. Vår selvforsyning med mat fra jordbruket er under 40 prosent. De neste 20 år regnes det med en befolkningsøkning på 20 prosent. Det er politisk vedtatt å holde selvforsyningen oppe ved å øke vår egen matproduksjon med en prosent årlig de neste 20 år.

Det betyr at distriktene og våre beiteressurser i utmarka må styrkes om vi skal nå de vedtatte mål. Det krever at vi holder forvaltningen av våre rovdyr på vedtatt nivå. Det kan gjøre det mulig å utnytte distriktenes store utmarksressurser optimalt. Den siste tids ulvedebatt viser at regjeringen Solberg setter utbredelse av ulv foran vedtatte mål om norsk matproduksjon.

Miljøvernminister Vidar Helgesen og hans sjef tar ikke Stortingets vedtak om uttak av ulv i Hedmark på alvor. Det viser statsråden med sin opptreden i Stortinget. Regjeringen har mistillit til folk i distriktene når de ikke tror på at ulveflokker er inne boligfelt og tett innpå barnas lekeplasser. De går til en stor og kostbar ressursinnsats med helikoptre og mye folk for radiomerking av ulv for å få beviser på om folk i distriktene snakker sant.

Statsråden lister i tillegg opp en masse punkter i sin redegjørelse til Stortinget om andre tiltak som det vil ta lang tid å få gjennomført. Vi ser her en trenering i vanlig stil med hensyn til å få uttak og god kontroll med ulveforvaltingen. Den ulvejakt og uttak som er vedtatt av Stortinget skyves langt ut i tid. Det er å håpe at Stortinget viser årvåkenhet og ikke lar regjeringen slippe unna så lett.

Regjeringens mistillit og manglende handling til distrikter som er hardt presset av rovdyr, paragrafryttere og politikerprat er skammelig. Det er å håpe at det kan bli flertall på Stortinget for en flytting av rovdyrforvaltningen til lokalt nivå. Det er der «skoen trykker». Vi kan ikke godta en meningsløs sentral forvaltning som er et svik mot distrikter, bosetting og norsk matproduksjon.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke