Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
DNBs farlige utlånspolitikk

Publisert: 11.jan.2017 21:29
Oppdatert: 11.jan.2017 21:35

Jeg leser at konserndirektør Rune Bjerke i DNB advarer mot lånevekst. Jeg leste for noen uker siden at med oppdaterte boligpriser hvert kvartal og nye søkerutiner kan kundene i løpet av noen minutter låne mer med sikkerhet i sine stadig mer verdifulle eiendommer. På landsbasis økte boligprisene med 12 prosent, og i Oslo med 23 prosent i fjor.

DNBs system virker på følgende måte: Kundens boligverdi blir justert hvert kvartal. Boliglånets sikkerhet øker derved ganske solid hvert kvartal på grunn av prisstigningen. Dette betyr ledig verdi som kan fylles med økte lån. Denne ledige verdien blir meddelt kunden, som hopper på karusellen og låner mer. Dette er en aggressiv og farlig markedsføring som har resultert i at nordmenn nærmer seg gjeldstoppen i Europa.

Paradokset Rune Bjerke advarer altså mot lånevekst og går inn for strengere regler, samtidig som Norges største bank, der han er leder, ved sin pågående markedsføring bidrar til økt lånevekst ved å gi lån på noen få minutter med sikkerhet i stadig økende boligverdier. Trond Bentestuen er DNBs konserndirektør for personmarkedet. Han sier: «DNB har en konservativ utlånspraksis.» Bentestuen oppfatter tydeligvis adjektivet konservativ på en helt annen måte enn vanlige folk.

Dagens situasjon på boligmarkedet minner meg om situasjonen før finanskrisen i 2008: Lave renter, sterkt stigende boligpriser, og uansvarlige grådige banker som pøste ut kreditter til Hvermansen, som var engstelige for ikke å komme med på karusellen i tide. Nordmenn nærmer seg gjeldstoppen i Europa, leste jeg forleden. Gjelden øker prosentvis mye mer enn inntektene, og dette forhold er ikke bærekraftig. Renten på tiårige statsobligasjoner er begynt å stige, og dette er et dårlig signal for forgjeldede huskjøpere. Brått og plutselig følger de andre rentene etter. I finansmarkedet skjer utviklingen meget hurtig - og uventet.

Mitt råd til publikum er: Unngå banken med «hurtigmenyer», som investerer milliarder i oljeledninger som bygges tvers gjennom de innfødtes drikkevannskilder i Dakota og som har tilbudt sine kunder å investere i skatteparadis.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke