Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Dobbeltspor en mulighet vi må utnytte
Jernbanedebatten i Hamar

Publisert: 01.aug.2016 04:01
Oppdatert: 01.aug.2016 09:35

Det er slett ikke gitt at vi får dobbeltspor til Hamar i 2024 og til Lillehammer i 2030. Kampen om midlene er hard i Nasjonal Transportplan og kan gå tapt for Innlandets del dersom Hamar, Stange og Ringsaker før årsskiftet ikke kommer til enighet med regjeringens og Stortingets fagetat, Jernbaneverket. Å gå i dialog med Jernbaneverket er ikke ensbetydende å legge seg flat. Det er å ta på alvor at det er mulig å forhandle med verket om utforming og tilpassing av trasé.

LES OGSÅ: Hamar spilt sjakk matt av Jernbaneverket

Vi tror det er en reell fare for at dobbeltsporet kan bli mange år forsinket, eller at det aldri bygges hit. Vi minner om at Jernbaneverket foreslår å la sporet foreløpig ende et sted i Stange. Vi viser også til at andre baneprosjekter det har stått strid om, er blitt utsatt i flere tiår. Dette gjelder blant annet dobbeltspor og ny stasjon i Moss, som i beste fall blir nær 30 år forsinket. Vi mener at Innlandet må presse hardt på for å få dobbeltspor til Hamar i 2024 og til Lillehammer i 2030. Da er det mulig å oppfylle Stortinget vedtak i gjeldende Nasjonal transportplan om nettopp de målene.

Ole R. Østby mener (HA 25. juli) det ikke grunnlag for å forlenge dobbeltsporet ti Lillehammer. Han vil med andre ord beholde dagens toglinje gjennom Hamar by, og han avskriver jernbanens betydning for strekningen Hamar – Trondheim.

Dobbeltspor på Dovrebanen fram til Lillehammer og de andre Intercity-strekningene er ikke bare et tiltak for å gi et bedre transporttilbud for gods og passasjerer. Regjeringen og Stortinget ser det som et viktig middel for å minske utslippet av farlige klimagasser og bedre miljøet. De vil også bruke IC-utbyggingen til vekst og utvikling blant annet i Innlandet. Det sistnevnte er nødvendig for å avlaste Oslo og Akershus som ellers i løpet av få tiår får en million flere innbyggere.

Vi ser mulighetene der Østby bare ser problemene og begrensningene.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke