17. sep
ETTER 2029: Ordfører Einar Busterud kommenterte i HA 23. februar nyheten om at dobbeltsporet fra Åkersvika i Stange til Hamar og Brumunddal påbegynnes etter 2029.HA 23. FEBRUAR 2018
 
Dobbeltsporet bygges til Hamar i 2030-åra
Dobbeltsporet legges til Hamar en gang i 2030-åra. Byen vår rammes mye hardere av utsettelse av ny bane enn Tønsberg på Vestfoldbanen og Fredrikstad på Østfoldbanen gjør.

Publisert: 20.mar.2018 13:34
Oppdatert: 20.mar.2018 14:09

Dette skyldes mye at ordfører Einar Busterud (BBL) og noen andre Hamar-politikere lenge har drevet ei hard konfliktlinje mot Bane Nor, og at de nekter å godta statlige regler og krav for ny bane.

Det er dessverre fortsatt nødvendig å minne om at regjeringa Solberg (H, Frp, V) og flertallet i Stortinget i juni i fjor flyttet parsellen fra Åkersvika i Stange til Hamar fra indre til ytre Intercity. Det betyr lang utsettelse av sporet fram til byen vår.

Det er ille nok fordi det er slett ikke aktuelt å bygge sporet fram til Hamar i 2026, men tvert imot la det på ubestemt tid ende i beste fall et sted sør for Åkersvika, det vil si i Stange. Mye verre er det at Bane Nor 15. februar i handlingsprogrammet for Nasjonal transportplan 2018-2029 foreslår å begynne å bygge dobbeltsporet fram til Hamar, gjennom byen vår og til Brumunddal en gang etter 2029, altså i 2030-åra. Bane Nor vil heller først legge dobbeltspor mellom Brumunddal og Moelv.

HA brakte 23. februar denne oppsiktsvekkende nyheten om begge deler i avsnittet foran, og nyheten ble i samme oppslag kommentert av Busterud. Han mislikte den sjølsagt.

Utrolig nok unnlater Busterud likevel i et innlegg i HA 16. mars å nevne den nyheten. Jeg er sikker på at Busterud verken er glemsk eller tungnem. Da er det vanskelig å se noen annen mulighet enn at han bevisst skriver usant. Det gjør han for eksempel når han påstår at Bane Nor vil legge sporet fram til Hamar i 2026, når det i virkeligheten bare er til et sted i Stange. Et slikt mål er trist for oss alle i Hamar og Innlandet og for togpassasjerene.

Einar Busteruds innlegg 16. mars.

Bane Nors innspill til handlingsprogram finnes på banenor.no og da under nyheter. Det er svært nyttig lesning for alle som vil vite hva etaten mener om ny bane i Hamar og Innlandet, blant annet at dobbeltsporet i 2026 når Åkersvika i Stange, men ikke Hamar. (Side 7 i programmet.) Der står også svarene på det Busterud spør meg om.

Jeg takker ellers alle dem som i denne debatten uttrykker støtte til meg. Mye viktigere er det likevel at de samtidig bidrar sterkt til å få fram fakta i denne saken. Det trengs.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke