15. sep
ARKIVFOTO: Line Rørbæk
 
Dreier seg om forskjeller

Publisert: 18.jun.2019 11:51
Oppdatert: 18.jun.2019 13:16

La det være sagt med en gang: Rødt betviler ikke at ordførere i Norge jobber sine timer.

Men dette dreier seg ikke om Einar Busterud eller hans innsats. Det dreier seg om forskjeller, og muligheten for politikere til å ta et radikalt grep for å endre en utvikling vårt samfunn ikke er tjent med. Rødt Hamar sitt poeng er at det skal være mindre forskjeller mellom de som velger, og de som blir valgt.

LES OGSÅ: Også Rødt trenger saker å profilere seg på.

Det siste tiåret har de 10 prosent rikeste i Norge fått 15 prosent høyere reallønn, mens de 10 prosent fattigste har stått på stedet hvil. Noe av det mest radikale man da kan gjøre, er å redusere lønnsnivået til folkevalgte. Å ikke ta diskusjonen, er i beste fall arrogant eller det tyder på at en ikke ser problemstillingen, noe som kanskje er verre.

I Oslo har Rødt foreslått å redusere lønn til politikere med 30 prosent, men der vedtar byrådet heller at byrådsleder og ordfører skal ha lønn på nivå med statsråder. Stortingspolitikerne våre bikker sannsynligvis millionen i lønn i løpet av perioden. Hvor fører dette oss hen? Er det riktig at vi skal ha politikere og politiske rådgivere med lønnsnivå som ligger langt over gjennomsnittslønnen i Norge? Lønninger som stadig vekk skal vokse prosentvis, vil jo kun medføre at man øker forskjellene i stedet for å redusere dem.

Rødt Hamar mener at man skal ha en anstendig lønn som politiker, ordføreren inkludert, uavhengig av hvilket parti man kommer fra. Men da må man tørre ta debatten om hva en anstendig lønn virkelig er, i stedet for å se til Stortinget som en rettesnor. Når skal vi si at nok er nok? Hvorfor skal vi fortsette å akseptere at politikernes lønninger fortsetter å legitimere økte forskjeller?

Det er kommunestyret i Hamar som bestemmer hvor mye politikerne skal ha betalt for sitt arbeid. Rødt Hamar holder fast på at nivået i dag er for høyt. Det kan kommunestyret gjøre noe med, og det bør gjøres nå.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke