Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
SYKEHUS: Drømmen om et sykehus med alle spesialfunksjoner.FOTO: TROND LILLEBO
 
Drømmen om et sykehus
Sykehus: Er distriktspolitisk styring av sykehussaken en bremse for en best mulig løsning, spør Holm Holmsen.

0
Publisert: 19.des.2014 06:18
Oppdatert: 19.des.2014 06:24

Hvor mange sykehusdirektører ved Hamar/Elverum- sykehusene har kommet og gått de siste 20-30 årene? Alle har hatt visjon om et nytt bygg som skulle huse alt som forventes av et moderne storsykehus. Man håpet på enighet mellom byene og fylkene, men politikerne og fagfolk trekker stadig i forskjellige retninger.

Samarbeid over fylkesgrensene har vært et stort problem, men også byene har deltatt ikke minst i striden om lokalisering. Uenighet om et nytt sykehusprosjekt har ført til store utgifter i form av provisorier med påklatting og oppussing av gammel og uhensiktsmessig bygningsmasse. Den nåværende spesialistfordeling på sykehusene i Hamar og Elverum har vært lite hensiktsmessig og er forhåpentlig en midlertidig løsning. Usikkerheten om nytt hovedsykehus kommer til å bli en realitet eller ikke - og om hvor lang tid dette må ta, kan medføre tap av sterkt kvalifisert personell.

Lokalpolitisk vil et sykehus være av stor interesse på grunn av mange arbeidsplasser og økte skatteinntekter. Mange interesser blandes inn i debatten rundt etablering av et sykehus, men hele tiden bør hovedpoenget være at helsetilbudet er det viktigste.

Ønske om medisinsk service på et høyt nivå med akuttjeneste i et flertall spesialiteter forutsetter døgnkontinuerlig drift med leger/sykepleiere og en rekke andre fagfolk. Dette innebærer en stor stab av helsepersonell som dels skal klare den daglige drift med poliklinikk, spesialundersøkelser, drift av avdelingen osv., men også alt akuttarbeid som tilkommer kveld og natt. Sykehuset må ha et større nedslagsfelt og bør kunne betjene en befolkning på 200- 300.000 innbyggere. Følgelig vil den medisinske staben bli omfattende. Bemanning og utstyr av akuttsykehus i Elverum, Lillehammer og Gjøvik er trolig uhensiktsmessig av mange grunner.

I HA 25. oktober 2014 står overskriften «En gledens dag». Helse Sør-Øst godkjenner at Sykehuset Innlandet kan gå fra utredningsfase til idefase på veg mot ny sykehusstruktur i Innlandet. Prosjektdirektør Roger Jensen omtaler et «hovedsykehus», og legger til at sykehusene i Hamar, Elverum og Lillehammer vil inngå som satellitter. Den videre plan for det som kan bli et sykehus ved Mjøsbrua - også kalt hovedsykehus,(ikke storsykehus), vil ifølge «idéfasen» pågå hele 2015 med høring våren 2016. «Konseptfasen» skal skje 2017-2019 og deretter forprosjekt 2020-2021 med en byggefase fra tidligst 2022. Åtte år fram til start for bygging av det nye hovedsykehuset kan synes å være lenge, men trolig trenger man tiden. Håpet er at det ikke kommer nye innspill som kan velte planene.

Likevel, en måned etter artikkelen i HA 25. oktober synes forestillingen om et «hovedsykehus» å ha forsvunnet. «Maktkamp på gang» er overskrift i HA 22. november. En arbeidsgruppe ledet av Ingerlise Ski har ifølge avisen lagt fram forslag til ny organisasjon av sykehusstrukturen. Kort oppsummert mener man enten Hamar eller Elverum skal bli traumasykehus hvor all akutt kirurgi skal foregå. Dette sykehuset vil også ha fødeavdeling og avdeling for gynekologi. Det andre sykehuset blir senter for elektiv eller planlagt kirurgi.

Et av forslagene går på at Gjøvik blir kreftsenter for hele Innlandet. Lillehammer utpekes til å bli traumasykehus for Oppland. Etter alle utredninger av store administrative enheter kan det se ut som om saken står stille eller at man beveger seg i ring. Den demokratiske prosessen har stanset og kanskje er det noen som etter hvert mener at den distriktspolitiske styring av sykehussaken er en bremse for best mulig løsning?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke