hacklink
18. sep
TRENGER HJELP: Man kan starte enkelt: få flere helsearbeidere, utvid gamlehjemmene, at hjemmesykepleien bruker lengre tid på hvert sted, skriver Madikken Hagelund.
Foto: Frank May / NTB scanpix
NB! MODELLKLARERT
Original bildetekst:
 
Du kan gjøre en forskjell for de eldre
Norge burde bruke mer penger på de eldre. Når vi bor i et av verdens rikeste land, er dette noe vi bør prioritere.

Publisert: 10.feb.2016 04:00
Oppdatert: 10.feb.2016 09:14

Vi har nok av plass til å utvide eller bygge nye gamlehjem, hvorfor gjør vi det ikke?

De eldre fortjener gode ansatte som tar vare på dem og hjelper dem hvis det trengs. Tar dem med ut i hagen eller går en spasertur hvis det er ønskelig.

Hjemmesykepleien burde også ta seg tid til den eldre de drar til, gi dem kjærlighet, snakke med dem, og spørre hvordan de har det. Hjelpe dem om det er noe i hverdagen som er vanskelig.

Noen steder i landet er tilbudene for de eldre fantastiske, men andre steder er de helt forferdelige. Vi må gjøre noe. Tenk på alt de eldre har gjort for oss.

Det er de som har hjulpet oss til å bli oss. Det er de som alltid har vært der for oss, de som alltid har et lurt smil på lager fra den andre siden av gaten.

Fortjener de å dø ensomme? Noen steder får de bare dusje en gang i uken. Noen må ligge i senga til klokka åtte, fordi de har fått beskjed om at de ikke får stå opp før den tiden.

Tenk på hvor ensomt det er å sitte på et mørkt trist rom, hele dagen, uten en eneste person å snakke med. Tenk hvis det var deg. Ville ikke du satt pris på en forandring?

Tenk hvor koselig det hadde vært for de eldre, hvis de fikk stå opp når de ville og tatt seg en tur ut daglig.

Eller fått flere tilbud som de kan gjøre/være med på, som for eksempel: bingo, dansetimer, en koselig gå tur i nærområdet eller et enkelt besøk fra en skole/barnehage som kan synge eller underholde litt for dem.

Vi kan gjøre små tiltak litt og litt om gangen, men vi må starte et sted.

Man kan starte enkelt, som for eksempel: få flere helsearbeidere, utvide gamlehjemmene med et par rom eller at hjemmesykepleien bruker lengre tid på hvert sted. Får dem bort fra de små mørke rommene, og få fram de gode smilene i dem. Det smilet som får hjerterota til å varme.

Det viktigste er bare at vi starter, uansett om vi starter i det store eller i det små. Tenk på alt vi kan gi tilbake.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke