17. sep
Advarte: Forfatteren Arnulf Øverland advarte mot å bli likegyldig.Foto: Aktuell/Ntb scanpix
 
«Du må ikke sove»
«Du må ikke sove! Du må ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv». Arnulf Øverlands ord fra 1937 er mang en gang blitt brukt som en advarsel til likegyldighet.

Publisert: 25.jul.2019 15:44
Oppdatert: 25.jul.2019 16:19

Selv innledet jeg en debatt med dem i valgkampen for fire år siden. For de treffer så inderlig hardt. Rent politisk var vi nok ikke på samme sted han og jeg, men ordene han brukte er sterke, så jeg velger dem likevel.

I dag vil jeg nok en gang bruke dem.. Vi må ikke sove, og vi må slutte å tåle så inderlig vel hatet og hetsen som rammer så hardt, men ikke oss selv.

I dag ønsker jeg å vie disse spaltene til de norske jødene, som også forrige uke ble gjenstand for hets. I spalten Satiriks på NRK ble det publisert en animert film hvor en rabbiner og en ung mann spiller scrabble. Rabbineren blir flåsete og usympatisk fremstilt og hoverer over sin motspiller med overlegenhet. Motspilleren bruker lang tid på å vurdere om han skal legge ned brikkene sine og vinne spillet. Men gjør det ikke. I beste fall kan vi håpe han ikke gjør det, på grunn av skaden det vil volde. Perspektivet skifter og vi får se ordet «Jødesvin» der han har stilt opp sine brikker.

NRKs ignorante respons etter kritikk og mer enn 300 skriftlige klager til Kringkastingsrådet om filmen var å bortforklare det med at satire «skal gjøre litt vondt». Et fordummende svar. Uansett hvordan man vrir og vender på det, så er det noe med det ordet og nyere verdenshistorie som gjør at dette aldri vil kunne være satire. Det er hets, og det er hatefullt. Og Kringkastingssjefen bør gjøre alvor av tilbakemeldingene fra publikum og legge seg flat på vegne av Satiriks. Dette burde aldri vært publisert.

Når jeg velger å skrive dette innlegget er det disse ordene som faller meg mest nærliggende å bruke: «Du må ikke sove!» Ord som ble skrevet tre år før 2. verdenskrig startet. En krig som utspilte seg på vårt kontinent, med masseutryddelse av en folkegruppe. Det er er alt for kort siden til at vi allerede nå slutter å si fra når jødene igjen opplever et økende trusselbilde. Når synagogen i Oslo ser seg nødt til å ha sikkerhetsbemanning døgnet rundt. Når Norske jøder trekker for gardinene før de tenner den jødiske hannukah-staken ved høytiden i desember.

Det er omlag 1.500 jøder i Norge. Noen av de våger ikke innrømme at de er det. Da tenker jeg at vi som står og ser på har en plikt til å melde fra når vi reagerer på ytringer, enten det er i skolegården, i sosiale medier eller på statskanalen.

Vær så snill alle Hamar-borgere. Ikke sov, ikke ti, ikke lukk øynene! Vi kan ikke tillate at «Jøde» også i 2019 er på topp tre-listen over skjellsord i norske skolegårder. Hev stemmen din når du ser urett ramme. Og husk, at vi aldri må glemme.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke