15. sep
 
Du må tørre å bry deg

Publisert: 19.feb.2019 12:47
Oppdatert: 19.feb.2019 13:42

Det er vanvittig høye selvmordstall i Norge. I 2017 var det 593 fortvilte mennesker som tok sitt eget liv. Mange av dem var en kjær sønn eller datter, og det var altfor mange barnebarn.

Det er hjerteskjærende at ungdommen vår har det vondt og ikke ser meningen med livet.

Vi vet det er over dobbelt så mange gutter som jenter som tar livet sitt. Gutter og innvandrerungdom ber sjelden om hjelp når de strever.

Norge har fått en fantastisk reduksjon av dødsfall i trafikken ved systematisk forebygging. Tanken er å overføre noe av det samme til selvmordsproblematikken.

Tiltakene må være målrettet mot to grupper: De som er i kontakt med spesialhelsetjenesten og de som ikke er det.

Halvparten av dem som tar selvmord har allerede kontakt med psykisk helsevern. Hva kan gjøres annerledes for dem? Hva med den halvparten som ikke er blitt fanget opp og ikke har bedt om hjelp?

Vi er et rikt land som har et enormt offentlig finansiert helsevesen. Dette er veldig positivt. I en ideell verden så hadde alle vært innom spesialhelsetjenesten og fått en sjanse til behandling.

Det jobbes altfor lite systematisk med forebygging i forhold til størrelsen på problemet. Vi må øke innsatsen skal vi klare å forhindre at barna og barnebarna våre tar selvmord.

Innlandet Arbeiderparti går til valg med kraftig innsats for bedre psykisk helse og forebygging av selvmord. Gjennom godt samarbeid på kryss av kommunegrensene og en overordnet regional innsatsmodell legger vi et godt grunnlag for gode og målrettede tiltak.

Men også du og jeg som medmennesker kan gjøre noe. Vi må si fra når vi er bekymret for nabogutten eller ser at venninnen til datteren sliter. Vi må åpne øynene og bry oss! Både du og jeg.


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke