17. sep
 
Du ska få en dag i mårå
Det nærmer seg jul, og da skal vi være snille mot hverandre. Og vi skal ta til oss hva verdensmester i tilgivelse, Jesus, har lært oss.

Publisert: 19.des.2017 13:47
Oppdatert: 19.des.2017 13:56

Alf Prøysen var også en romslig kar, han hadde et sunt, kritisk blikk på mange forhold i samfunnet, men også evnen til å se framover. Du ska få en dag i mårå, med blanke ark og fargestifter til, sier han så vakkert i visa med samme navn.

Det handler om en liten gutt som gikk og gret og var så lei. Han skulle tegne Babylon, men lærer’n han sa nei. Han ød’la hele arket, han var tufsete og dom, men så hørte han et sus som over furukrona kom. Resten husker vi: Det kommer en dag i mårå som rein og ubrukt står, med blanke ark og fargestifter til.

Jeg oppfatter denne visa av Alf Prøysen slik at han vil fortelle oss noe om livet. Vi må legge ting bak oss, ikke grave oss ned eller samle sammen alt som er leit og negativt og dra det med oss inn i nye tider.

Dette rant meg i hu da jeg her forleden leste hva Geir Bjørnar Smebye mente «VI» nå skulle mene om den nullstilte jernbanedebatten og Bane Nors erklæring om at «jernbanen skal utredes slik departementet har beskrevet, både for øst og vest, og i tråd med det oppdrag direktoratet har gitt».

«VI» er meget skeptisk, sier Smebye, og lemper 2.000 dokumentsider datert 1. juni 2016 opp på bordet. Så vidt jeg forstår så kan både fraråding og etterfølgende innsigelse oppfattes som konfliktskapende, ja nærmest en trussel.

Og slik må det kanskje fortone seg når man i all hovedsak har erklært at jernbaneutbygging i Norge, i alle fall forbi Hamar, er et udiskutabelt kommunalt anliggende.

Men i det øyeblikk Bane Nor erklærer for oss alle at «de er ydmyke og vil bidra til et klima der alle parter (for det var vel minst to parter her som kludret det til? Vi har jo opp til flere som har ment noe her, ikke minst kommunen som nylig fikk hele saken i retur og må starte på nytt) kan rette blikket framover slik at prosessen kommer inn i det gode spor», så har vi alle et ansvar for å legge godviljen til. Skal vi på nytt bli vitne til i de tre nærmeste åra at noen tegner sitt eget Babylon, og drar stigen opp etter seg, så tenker jeg slik: Da går jeg og legger meg, setter klokka på ring en gang i 2020 og forventer at ingen guttunger fortsatt går rundt og græt og fortsatt er forbanna på lærer’n.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke