hacklink
buy instagram followers
19. sep
 
Duggurd, ord og uttrykk

Publisert: 27.okt.2016 14:56
Oppdatert: 27.okt.2016 15:15

Det var litt morsomt å se at et sykehjem tok i bruk ordet duggurd i stedet for lunch som jo er engelsk og betyr et måltid mellom frokost og middag. Duggurd betyr vel egentlig at ei arbeidsøkt er over og nå skal det være hvile og mat.

Formiddagsmat eller frokost var omkring kl. ni halv ti på formiddagen her på Hedmark, og når en snakket om dugurdsleite, så var det omkring kl.10. Måltidet før en gikk ut på arbeid ble kalt førdugurd. (Dugurd skrives både med en og to ger) Det er interessant å lese i Historielagsboka for 1999 der Karen Elisabeth Storlien forteller om hva «Opsalkokka» serverte folka til dugurd.

Det kunne være såkalt grynpølse, eller det kunne være raspekromme servert med møsmørduppe og gjerne litt stekt flesk til. Middagsrester kunne bli varmet opp, som for eksempel pannekaku—pannekaker skåret i biter og varmet i stekepanna. Hadde en ikke middagsrester som passet, tydde en til vassgraut.

Ellers var plukkfiskkaker rene delikatessen. Der var fisken blandet med melk, egg, løk og kokte poteter. Hadde en det travelt ute på åkeren, kunne kokka eller husmora komme med kaffe og brødskiver. Det var etter middagen og ble kalt eftasverd. Både matretter og ord og uttrykk blir borte, moro å ta det litt opp igjen synes jeg. Grynpølse var helgryn kokt med fleskesvor m. m. som for eksempel skank av spekeskinka. Så hvorfor pølse i navnet? Ja, det kan en lure på.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke