15. sep
 
Dyrehold i landbruket

0
Publisert: 23.sep.2016 04:00
Oppdatert: 23.sep.2016 06:32

I HA 21. september har Erling Aas-Eng en kommentar til mitt innlegg 13. september om dyrehold i landbruket.

Redaksjonen for debattsidene har på samme siden 21. september tatt inn et tankevekkende innlegg av Alf Berg om behandling av dyr. Han belyser sannsynligheten for at dyrene har følelser på samme måte som oss mennesker. Det er også utgangspunktet for de tankene som jeg ga uttrykk for i innlegget 13. september.

Jeg er glad for at Aas-Eng ikke forsvarte pelsdyrnæringen, men hadde håpet at han kunne sagt seg enig med mitt synspunkt om at den er forkastelig. Jeg tror nok at det moderne storfeholdet er et stort fremskritt med større bevegelsesfrihet i fjøsene, automatisk mjølking m.m., men hadde dyrene fått anledning til å velge selv, så ville de nok gjerne hatt mulighet til å bevege seg ut hele året også. Men her kommer kompromisset til forholdet med nødvendig matproduksjon som Aas-Eng skriver, negativt ut for husdyras naturlige atferdsbehov.

Aas-Eng skriver at husdyrene blir stadig mer produktive i et stadig mer regulert miljø. Det er nettopp hva jeg setter et spørsmål ved. Er det for eksempel riktig å regulere foring og døgnrytme for kyllinger så de vokser dobbelt så fort som naturlig? Mitt inntrykk er at dyrene i stor grad blir betraktet som produksjonsenheter på menneskenes premisser og som stimuleres av kunstige knep som ikke gir dem en naturlig livsutfoldelse.

At norsk egenproduksjon av mat stadig blir viktigere som Aas-Eng skriver er sikkert riktig, men da er det et tankekors med all importen av utenlandske produkter som brukes som tilsetning til kraftfor for å fremme kjøttproduksjonen. Det må vel være mer riktig å fremme produksjon av de kornsortene som kan dyrkes i landet vårt og bruke det direkte til menneskemat i stedet for å omdanne det til kjøtt gjennom dyrehold. En omlegning til å spise kornprodukter direkte vil mette langt flere munner enn norskprodusert kjøtt. Det kunne vel bidra til mindre intensiv kjøttproduksjon.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke