hacklink
18. sep
 
Dysleksi - dyskalkuli
Problemer

Publisert: 24.jun.2016 04:00
Oppdatert: 24.jun.2016 10:03

Dysleksi vet de fleste hva er. Barn behøver ikke lenger å bli sett på som dumme når det viser seg at de har skrive- og lesevansker. At det går an å komme seg godt fram i livet med dette handicap, er statsministeren vår og lederen i Venstre et godt eksempel på.

Men dyskalkuli er vel ikke så kjent. Å ha store problemer med matematikk uten at det er knyttet til intelligens, kan være vanskelig å forstå.

Som navnet sier går det på å kalkulere, det vil si det som har med matematikk å gjøre. Dette mener man er som med dysleksi, en arvelig lidelse. Et kjennetegn på dyskalkuli, er vanskeligheter med å forstå størrelsen av abstrakte mengder. De har problemer med å legge sammen og trekke fra tall. Forstå tid kan være vanskelig. Da kan klokka og det å passe tiden, være vanskelig. Likeså å forholde seg til mengder, mål og antall.

De har vansker med å huske begreper, løse matematiske problemer og forstå musikalske konsepter. De kan ha manglende eller ingen retningssans, problemer med å skille høyre fra venstre, breddegrad fra lengdegrad, horisontal fra vertikal.

Korthukommelsen er gjerne dårlig når det kommer til abstrakte begreper, og det samme gjelder evnen til å bearbeide dem. En skoleelev med dyskalkuli har gjerne dårlige karakterer i matte, på tross av gode karakterer i andre mer konkrete fag. Det kan være vanskelig å oppdage dyskalkuli hos en elev fordi det kan gi seg så forskjellige utslag på ulike måter, og i skoleverket har det vært liten kompetanse og dårlig med verktøy for å avdekke dyskalkuli. Selvsagt kan en være dårlig i matte uten at det er dyskalkuli som er årsaken.

Som voksen kan en med dyskalkuli komme i vanskeligheter både når det gjelder penger, betaling og tid, rutetider. En kan ha rett på hjelp, men da må jo først dette være klarlagt og diagnosen stilt. Det kan jo både være vanskelig og dyrt når en er voksen.

Det er jo en forening her som gir opplysning og noe hjelp. Sommerleir med hjelp til matte har vært planlagt har jeg lest. Spesielt må opplysning om dyskalkuli være viktig, slik at elever ikke mister motet og dropper ut av skolen grunnet tabu og nederlag.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke