Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
E = mc2

Publisert: 07.des.2016 12:53
Oppdatert: 07.des.2016 13:24

Ondsinnede tunger har antydet at jeg er lat, noe jeg bestrider på det mest energiske. Jeg vil tvert imot hevde at jeg er nettopp energisk, og jeg mener jeg har belegg for denne min påstand.

Det er mange år siden jeg sluttet å løpe i trapper eller ta flere trinn i hvert skritt. Jeg beskjeftiger meg heller ikke så mye med «energisk ganglag». Det måtte være i nødstilfeller hvor jeg er i ferd med å bli for sen til å nå polet før stengetid i julen – eller andre livsnødvendigheter. Jeg kaller det energisparing.

Som sannhetsvitne tar jeg selveste Einstein. Han fant ut at for et «objekt» (i dette tilfellet meg, selv om jeg ikke ble nevnt ved navn) – som ligger stille, er energien til denne tingen (meg) lik dens masse ganget med lyshastigheten kvadrert. For mitt vedkommende vil det si kroppsvekten min i kilo multiplisert med 300.000.000 m/s (lysets hastighet) to ganger. Så det er ikke snakk om energimangel. Det har vært meg til stor trøst også når jeg ikke helt har hatt ork til å gå på trening fordi jeg har for lite «energi».

Alt kan oversettes til energi: strøm, varme, bevegelse, stråling, lyd, lys – OG, sier Einstein, – til og med masse. Masse kan bli energi og omvendt. Jeg må tilføye at jeg har merket lite til det i mitt tilfelle. Nå må jeg videre tilføye at jeg vakler mellom to energiformer: kinetisk energi eller bevegelsesenergi, som er den energi jeg har på grunn av min fart, og potensiell energi eller stillingsenergi. Som er den energi mitt legeme har fordi ytre krefter (min kone) virker på meg og forsøker å sette meg i bevegelse. Stillingsenergi passer meg best. Men det viktigste er vissheten om at energi ikke kan dukke opp eller bli borte, den kan bare gå over til andre former for energi.

Så i tunge stunder når jeg nedrennes av selvbebreidelse for manglende «Ork», kan jeg psyke meg opp med forvissningen om mitt alltid tilstedeværende energipotensial som ligger der latent. Jeg aner en sammenheng mellom masse og energi.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke