Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Rovdyrdebatt: Råd til Petter Wabakken og hans folk fra Roy Yven i Jegernes interesseorganisasjon.FOTO: JENS ERIK JENSRUD
 
Edruelighet fra ulveforskere
Under ankebehandlingen i den såkalte Ulvesaken vitnet Forsker Petter Wabakken for kort tid siden og kom med etter vårt syn noen oppsiktsvekkende uttalelser.

Publisert: 31.mar.2016 04:00
Oppdatert: 31.mar.2016 12:21

Wabakken hevdet at det i Ulvesonen er plass til 20 ulverevir da det i Yellowstone, USA med tilsvarende areal er det samme forholdet. Wabakken glemte i sitt vitnemål at Yellowstone er en enorm nasjonalpark med praktisk talt ingen bosetting. I Ulvesonen bor det et stort antall mennesker som har sitt virke, går på skole og har krav på et trygt normalt liv.

Les også: Ulv framfor næringsvirksomhet? 

At det tillates i en norsk rettssal for en ulveforsker å sammenligne Halden, Moss, Elverum og Trysil med Yellowstone er oppsiktsvekkende og foruroligende.

Wabakken «glemte» samtidig å opplyse om at det i Yellowstone i dag kun er seks gjenværende ulveflokker, da stammen av hjortevilt har kollapset på grunn av rovviltets predasjon.

Resultatet av årets telling av ulv ser ut til å vise at det er inntil sju ynglinger innenfor Ulvesonen. Dette kan resultere i at vi sitter med fire ynglinger mer enn det Stortinget har vedtatt. Frykter Wabakken for at det nå skal åpnes for lisensjakt og skadefelling på ulv i Ulvesonen? I så tilfelle finner vi det sterkt uetisk å bruke en norsk rettsal til å spre overdrivelser og feilaktigheter.

Les også: Det økende maktmisbruket

Det blir stadig presentert en påstand om at 50 prosent av all ulv blir skutt illegalt. Dette er et upresist tall uten referanse til; 50 prosent av hva og hvilken dokumentasjon som ligger bak tallene. Dette ligner et bevisst forsøk på å fremstille i media at illegal jakt på ulv foregår i enorm skala. At det forekommer er udiskutabelt og selvfølgelig skal all forvaltning av vilt, fredet eller ei, foregå gjennom styrte forvaltningsvedtak. Ulv dør selvfølgelig av mange andre årsaker enn å bli skutt. Ulv omkommer av skader etter spark av byttedyr, sykdom som skabb, drukning og en del blir drept og spist av nettopp ulv.

Det siste er nærmest et tabuemne i Skandinavia og opplyses lite om mens i USA regner man med at et Alfaindivid dreper en annen ulv hvert annet år. I Sverige er det i et antall ulv gjennom obduksjon etter lisensjakt funnet rester av «hundedyr» i mageinnholdet uten at man vil spesifisere eksakt hva som er spist. For å sette seg inn i nyansert fakta om illegal avgang av ulv anbefaler Jegernes Interesseorganisasjon at man går inn på hjemmesidene til Høgskolen i Hedmark og leser Kristin Gangås sin artikkel om emnet. Der er det referert til hvilke tilfeller som er bekreftede omkommet som resultat av illegal jakt og hvilke som er antatt tilfeller av det samme. Denne oversikten er mye mer edruelig enn Wabakkens fremstilling.

Rådet fra Jegernes Interesseorganisasjon til Wabakken og hans medarbeidere er at de tar seg tid til å svare på spørsmål stilt de fra deres eget forskningsetiske råd, før de gjentar påstander i media og norsk rett.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke