Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
EFTA mest aktuelt

0
Publisert: 25.jun.2016 04:00
Oppdatert: 25.jun.2016 04:00

– Det britiske folk har gitt en tydelig avvisning av ambisjonene om å bygge et Europas forente stater, som undergraver folkestyret i Europa. Med en god valgdeltagelse på 72 %, den høyeste i en nasjonal avstemning siden 1992, har nesten 52 % av britene stemt for «leave».

Dette er første gang et land melder seg ut av EU. Grønland forlot EU i 1985 etter å ha fått økt grad av selvstyre, men Danmark er som kjent fortsatt medlem. Nei til EU forventer at det britiske «leave» vil inspirere en mer grunnleggende debatt om EU i unionens medlemsland. Det vil Europa og demokratiet være tjent med.

Før EU-medlemskapet i 1973, var Storbritannia med i frihandelsforbundet EFTA, som omfatter Norge, Sveits, Island og Liechtenstein. EFTA er et rent mellomstatlig samarbeid, og Norge har i dag mesteparten av våre internasjonale handelsavtaler gjennom EFTA. Et EFTA med Storbritannia vil være en betydelig økonomisk allianse. Sveits og Norge er EUs fjerde og femte største handelspartnere. Storbritannia har vært EUs nest største nasjonale økonomi.

Storbritannia skal nå forhandle med EU og komme frem til en avtale innen to år etter forhandlingsstart. Det følger av Traktaten om den europeiske union artikkel 50. Avtalen som EU-rådet og Storbritannia forhandler frem, skal inneholde rammene for Storbritannias fremtidige forhold til EU. Norges solide situasjon utenfor EU var et tema i den britiske folkeavstemningen. Norge var et viktig eksempel på at statsminister Camerons påstander om tapte arbeidsplasser og nedgangstider utenfor EU var skremsler. Samtidig er også EØS-avtalens demokratiske underskudd godt kjent for britene, og det er derfor usannsynlig at Storbritannia vil søke seg til EØS.

Mest sannsynlig er det at Storbritannia inngår en eller flere handels- og samarbeidsavtaler med EU. Det som gjerne kalles den sveitsiske modellen, men med et innhold tilpasset Storbritannia og EUs gjensidige interesser og ønsker. Dette er en avtalemodell uten automatisk innføring av nytt regelverk og uten noe overvåkingsorgan eller domstol. En britisk handelsavtale med EU vil være spikeren i kista for påstanden om at det ikke finnes alternativer til EØS-avtalen. Nei til EU mener regjeringen bør ta initiativ til samtaler med Storbritannia om samarbeid i EFTA.

leder i Hedmark NEI til EU

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke