hacklink
18. sep
 
Egenandel eller betale sjøl?
Økonomi.

Publisert: 30.mar.2016 04:00
Oppdatert: 30.mar.2016 09:26

For å fylle opp ledige plasser og spe på inntekten, har Ringen Rehabiliteringssenter utvidet tilbudet sitt: «Rom for natten, frokost, basseng» som prismessig har vært beskjedent. 750 kroner eller 475 for hver person i dobbeltrom. Brukere eller pasienter uten henvisning fra lege, har nå fra 2015–2016 fått tre andre muligheter. Det er «Rekreasjon seniorferie», «Rekreasjon pluss», og «Spesialist rekreasjon». Pris etter kategori.

Dette er svært gode tilbud for dem som trenger det. Men når en er vant med gratis helsetjeneste eller bare en liten egenandel, spørs det hva folk synes de har råd til. Nå vil ikke Helse Sør-Øst betale for oppholdet for de nyopererte pasientkategoriene rygg, hofter og knær lenger. I stedet er det kreft, lungelidelser og parkinsonpasienter Ringen skal ta seg av og får betalt for.

Myndighetene snakker vakkert om viktigheten av rehabilitering, men når ikke penger følger med er det vel ikke bare enkelt å overleve. 11 slike institusjoner er nedlagt på Østlandet etter at finansieringen kom under Helse Sør-Øst.

På Ringen er det flere aktører som samarbeider med å gi hjelp og nødvendig bistand til pasientene. De skriver at de har et team av lege, sykepleier, hjelpepleier, sosionom og psykolog, fysioterapeut, ergoterapeut, logoped, idrettspedagog, og aktivitør. For kreftpasienter er der i tillegg onkolog, kreftsykepleier og klinisk ernæringsfysiolog.

Så kvalifisert personale burde jo samfunnet ta vare på og finansiere alle plassene som disse institusjonene har. Å bare betale for reduserte plasser slik at disse rehabiliteringssentrene får økonomiske vansker, må da være feil. Vi får håpe å få en regjering som finner andre og bedre løsninger når det gjelder finansiering for disse sentrene.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke