hacklink
17. sep
Egg: Påsken er storsesong for egg.FOTO: FABRIZIO BENSCH, REUTERS
 
Egg til påske?
En gul påskekylling hakker seg ut av eggeskallet. Den lille kyllingen er én av fire millioner verpehøner.

0
Publisert: 30.mar.2015 04:00
Oppdatert: 30.mar.2015 07:39

Intensiv avl har gjort at hun snart kommer til å begynne med egglegging. Ikke et dusin egg et par ganger i året, slik en normal høne ville gjort. Nei, ett egg om dagen – helt til den lille kroppen er utslitt, og begynner å produsere dårligere.

Det halvannet året hun verper, og derfor får leve, har hun to muligheter: Hun kan tilbringe livet som «frittgående», i en låve sammen med noen tusen andre jenter på sin alder. Låven har sittepinner i høyden. Hønene kan flakse opp eller hoppe ned på bakken, gjemme seg eller søke kontakt med hverandre. De kan tilbringe dagen med å utforske strøet på bakken. De beste bøndene deler ut korn og annet spiselig.

Den andre muligheten er å ende opp som livstidsfange i et bur, der hun knapt har plass til å strekke ut vingene. Nettinggulvet stimulerer ikke til viktige adferdsbehov som skraping og hakking. Det triste burlivet fører til understimulerte og frustrerte høner. Etter press fra organisasjoner som Dyrevernalliansen, er andelen bur redusert betraktelig. Fortsatt er det imidlertid 39 prosent burhøner i Norge.

De aller heldigste hønene, rundt 5 prosent, er på økologisk gård. De har litt bedre plass i låven og får litt bedre fôr. Dessuten har økologiske høner tilgang til luftegård, som øker livskvaliten. Der kan de kan utforske bakken, få frisk luft og oppleve dagslys.

Den økologiske eggekartongen koster noen kroner ekstra, men utgjør en betydelig forskjell for dyrevelferden. Gjør en god gjerning neste gang du velger egg: Kjøp kartongen med Ø-merket.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke