Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
DYR: Vi har en helt unik situasjon på dyrehelse i Norge i dag, skriver Hanne Guåker.FOTO: JOHN ARNE HOLMLUND
 
Ei framtid for norsk matproduksjon?
La oss tenke oss følgende scenario: Sylvi Listhaug tar med seg Landbruket Norge AS til Innovasjon Norge og Anita Krohn Traaseth for å søke om midler til dette prosjektet hun har startet.

0
Publisert: 26.mai.2015 04:00
Oppdatert: 26.mai.2015 08:32

MENINGER

Anita spør hva slags markedsposisjon hun har tenkt at denne forretningsideen skal ta? - Vi skal lage billigst mulig mat på størst mulig gårder, sier Sylvi.

- Et slikt prosjekt kan vi dessverre ikke støtte, sier Anita. Denne markedsposisjonen er det allerede mange land som prøver å ta: Danmark på svin, Tyskland på kylling, Irland på ku og New Zealand på sau. Men jeg har kikket litt på forretningsplanen din. Skal vi støtte prosjektet ditt, må du fokusere på det som er unikt for din bedrift, og du vil aldri kunne konkurrere verken på pris eller volum.

Bedriften ligger jo i et marked med god kjøpekraft, så kanskje du kan finne kvaliteter ved produktene dine som markedet er villig til å betale for?

Sylvi tenker seg grundig om. - Nei, den eneste løsningen er å få lagt ned de ulønnsomme gårdene og samlet produksjonen der det kan drives effektivt med billig arbeidskraft.

- Det var trist å høre, sier Anita. Hos Innovasjon Norge støtter vi gode prosjekter med fokus på innovasjon, kvalitet og sysselsetting. Jeg kan ikke se at prosjektet ditt dekker noen av punktene, her er det jo ikke noe nytt. Hadde jeg vært deg, ville jeg fokusert på de unike kvalitetene Landbruket Norge AS har i dag, og styrket disse. Jeg vet du er interessert i eksport, men det du gjør nå, er å ødelegge de kvalitetene du kunne brukt som konkurransefortrinn i et eksportmarked.

Vi har en helt unik situasjon på dyrehelse i Norge i dag, og den eneste måten å beholde den på er å fortsatt ha så spredt produksjon som mulig. Når vi ser på ressursgrunnlaget ditt, så må du utnytte hele bedriftens potensial om du skal klare å oppnå Stortinges målsetting om økt norsk matproduksjon.

Disse effektive produksjonsklyngene du drømmer om, vil øke smittepresset og bruken av antibiotika, og vi vil få lignende tilstander som i Europa, der vaksine- og kjemikalieindustrien har tatt over landbruket.

Du har et dårlig prosjekt. Men kom gjerne igjen, hvis du har nye ideer for Landbruket Norge AS!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke