hacklink
18. sep
Fusjon: Hovedkontoret til Hafslund i Oslo - kandidat til å fusjonere med Eidsiva.Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix
 
Eidsiva Energi - en tapt mulighet?
Eidsivas styre vil gjerne fusjonere med Hafslund for å bli større og sterkere. Det er det nå opp til eierne å bestemme i kommunestyrer og fylkesting.

Publisert: 11.apr.2019 14:04
Oppdatert: 11.apr.2019 15:26

Prosessen startet i november 2018 med intensjonsavtale om tettere samarbeid. Så har saken utviklet seg raskt og i april skal politiske vedtak fattes.

Det dette dreier seg om er hvordan politikerne forvalter våre felles verdier knyttet til energi. Går de for lokalt eierskap og lokal ideutvikling eller er vi avhengig av å gå opp i en større enhet og miste innflytelse og makt for å utvikle og ivareta egne interesser?

Eidsiva har 1.000 ansatte, omsetter for fire milliarder kroner i året og har årsproduksjon på ca. 3,4 TWh vannkraft. Eidsiva Nett har områdekonsesjon for distribusjon av strøm i 15 kommuner i Hedmark og fem i Oppland. Eidsiva Nett har 162.000 kunder. Eidsiva er eiet av Hedmark og Oppland fylkeskommuner, og 27 kommuner. Med dette som utgangspunkt mener Rødt Hedmark at vi er sterke nok til å beholde Eidsiva på egne hender og under regional/lokal politisk kontroll. Mener vi noe med at fylkeskommunen må få viktige oppgaver og være viktige premissleverandører for regional utvikling, kan vi ikke la oss kjøpe ut av Oslo-baserte Hafslund.

Energisektoren er og har alltid vært viktig for utvikling av våre ressurser, etablering av arbeidsplasser og utviklingen av arbeidsforholdene i de tusen hjem. Lokal kontroll på dette er for viktig til at vi kan sette det i spill etter et snaut halvårs diskusjoner i administrasjon og lukkede styrerom. Formannskapet i Hamar har fått en uke til å lese seg opp på sakspapirer som beskriver hvordan de skal forvalte verdier på mellom tre og fire milliarder kroner. Det er uforsvarlig saksbehandling og undergraver demokratiet. Fylkestinget skal avgjøre hva de mener 30 april. Jeg er ikke sikker på at de har fått sakspapirene enda.

Rødt forventer at politikerne avviser fusjonsplanene og i stedet utfordrer administrasjonen i Eidsiva på hvordan de kan bruke egne ressurser på å utvikle selskapet til beste for eierne, for deg og meg.

Dersom fylkespolitikerne mener at Eidsiva er for lite til å kunne operere i et fremtidig energimarked, så mener de vel at alle de andre energiselskapene i Hedmark også bør fusjonere, og da ikke inn i Eidsiva men inn i Hafslund?

Det er overraskende at fylkesordfører Arnfin Nergård i Sp snakker varmt for fusjonen få dager etter at Sp i Hedmark på sitt årsmøte stemte for en uttalelse som sier nei til fusjon. Det er også et fundamentalt brudd på Sp sin politikk om å beholde lokalt eierskap i distriktene og sørge for politisk kontroll på naturresursene av de som i utgangspunktet eier dem.

Mindre overraskende, men likevel skuffende, er det at Innlandet Ap ser ut til å mene at dette er en god måte å forvalte lokale ressurser på.

Rødt Hedmark mener det er viktig å få saken godt belyst, det dreier seg om verdier for over 19 milliarder. Du og jeg eier disse verdiene og vi fortjener at det blir gode og grundige diskusjoner. Det vil undergrave tilliten til demokratiet og politikerne våre om dette blir hastebehandlet nå i vår.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke