hacklink
17. sep
Eidsiva: Konsernsjef Øistein Andresen.

Foto: Frank Brandsås
 
Eidsiva Energis snuoperasjon
Eidsiva Energi er inne i en omfattende snuoperasjon. Bortsett fra å redusere antall ansatte med 100, er det fastlagt noen bra tiltak for å bedre den anstrengte økonomien.

Publisert: 25.apr.2016 04:00
Oppdatert: 25.apr.2016 10:25

Men det står mye igjen, spesielt mht investering i ny vind- og vannkraft. Strømproduksjon generelt skal vel først og fremst sikre det norske folkets behov for oppvarming, varmtvann, lys og elektriske apparater. Det er folket i Norge som har finansiert dette og det bør forvaltes deretter, ikke til risikable «eventyr» som tilfellet bl.a. har vært for Eidsiva. Konsernsjef Øistein Andresen har uttalt at Eidsiva har flere spennende investeringsmuligheter som et svært godt utgangspunkt for snuoperasjonen.

Investeringene på ca. 1,5 milliarder i vind- og like mye i vannkraft i Nedre Otta og Tolga, vil påføre et allerede gjeldstynget selskap store kostnader. Pareto har nedskrevet Eidsivas verdi og det betyr dårligere lånebetingelser og økte kostnader.

Men Statkrafts gigantsatsing på Fosen ser ut til bli benyttet som et «bevis» på at vindkraft er lønnsomt. At Statkraft har avskrevet 3,5 milliarder de to siste åra på sine vindkraftverk i Sverige, tyder ikke på god lønnsomhet. La oss se på hva som ligger bak Statkrafts helomvending etter styrevedtaket om å legge ned prosjektet i juni i fjor.

Etter stort press fra OED, ND med flere og et spill i kulissene, dukket sveitsiske Credit Suisse (CS) opp som «hvit ridder» på seinsommeren i fjor og prosjektet ble «revurdert» og gjenopptatt.

2. april avslørte Finansavisen at Oljefondet har tapt 12,7 milliarder på sine forserte oppkjøp i CS. Denne banken har ei lang liste med rettsaker og bøter for svindel o.a. økonomisk kriminalitet, hvitvasking, skatteunndragelser og etterforskes for korrupsjon.

Ca. 1 milliard for vindkraftprosjektene går rett ut av landet til turbinene. Det må kunne brukes på en mye bedre måte. Med svenske OX2 som hovedentreprenør blir det nok lite igjen til regionalt og lokalt næringsliv. Planene for Nedre Otta vil ramme raftingaktivitetene som representerer ca. 20 årsverk i tillegg til bidrag til turistnæringa i distriktet.

I en reportasje i Finansavisen 7. april nevner ikke konsernleder Andresen vindkraft som satsningsområde. Det forundrer oss. Da burde vel vindkraftplanene vært avviklet?

Det blir derfor spennende å registrere hvor stor eller liten del som blir frisk kapital etter at snuoperasjonen er fullført.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke