Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
VINDKRAFT: Vindkraftutbyggernes behov for inntekter via grønne sertifikater og betydelige økonomisk offentlig støtte, kunne med fordel vært direkte overført i stedet for å bli befordret gjennom vindturbiner. Foto NTB scanpix
 
Eidsiva og vindkraft
Nå ryddes det opp i Eidsiva etter mange tvilsomme disposisjoner de senere årene. Det er nødvendig og det er bra at selskapet nå skal prioritere primæroppgavene.

0
Publisert: 25.mai.2016 04:03
Oppdatert: 25.mai.2016 04:03

Men av det som har kommet frem i media i det siste, har ikke den nye lederen gitt opp ideen med vindkraft. Men vindkraft er ikke noen tradisjonell måte å produsere kraft på.

Vindkraft er ikke, og vil ikke bli, noen lønnsom måte å produsere elkraft på. I villfarelse og iver etter å erstatte karbonavhengig elproduksjon for å redusere verdens CO2 utslipp bestemte norske politikere å subsidiere vindkraft som vi ikke har bruk for her i Norge. Følgen er at kraften må eksporteres til andre land med de tapene som det medfører underveis og med den følge at betydelige deler av den mest verdifulle naturen i vårt land blir rasert. Og dette må vi alle være med på ved å betale avgifter til de grønne sertifikatene på strømregningene -. Det aller meste av fortjenesten og arbeidsplassene ved produksjonen av turbinene blir også igjen i utlandet.

Vindkraftutbyggernes behov for inntekter via grønne sertifikater og betydelige økonomisk offentlig støtte, kunne med fordel vært direkte overført i stedet for å bli befordret gjennom vindturbiner.

Et enkelt resonnement må være at de som skal erstatte karbonavhengig produksjon må ta belastningen med vindturbinene i eget land. Det vil også gi den beste lønnsomheten. Et annet poeng er at det vil komme andre produksjonsmåter for elkraft etter hvert og utkonkurrere vindkraft. Selv med dagens forutsetninger går svært mange vindkraftanlegg med underskudd og noen endog konkurs.

Vindturbiner er i seg selv meget naturødeleggende helt fra produksjonen som legger beslag på betydelige menger med mineraler som er sjeldne og til returen av materialene som til dels ikke er gjenvinnbare (propellene). Dette kommer i tillegg til de voldsomme inngrepene i naturen. At mange mennesker blir plaget av støy, urolige skygger fra propellene og får verdien av sine boliger i slike områder sterkt redusert er også en betydelig negativ følge.

Vi må håpe at ledelsen og eierne av Eidsiva ser at vindkraft ikke er formålstjenlig og endog et betydelig risikoprosjekt og legger bort planene for Austri Vind. Det ville være sørgelig om Eidsiva igjen skulle engasjere seg i tvilsomme prosjekter.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke