15. sep
 
Eidsiva vil bidra til å gi bort verdier
Eierandeler i Raskiftet

Publisert: 15.jun.2016 04:01
Oppdatert: 15.jun.2016 09:13

Konsernstyret i Eidsiva har nå innstilt på å bidra med en 20 prosent eierandel i Raskiftet-vind. I omtalen i media skal Gudbrandsdal Energi bidra med det samme og en ukjent utenlandsk investor vil delta med 60 prosent.

At Statskog har trukket seg ut av det opprinnelige prosjektet «Austri Vind» og er erstattet med et utenlandsk selskap gir grunn til ettertanke. I redegjørelsen er det regnet opp fordeler og inntekter som vil tilflyte eiere, grunneiere og kommuner, men de negative sidene er ikke omtalt.

Den fornybare kraft som vi allerede har i Norge, har kostet oss mye i form av vassdrag som er blitt rasert og vi har allerede et overskudd som vi deler med andre med fortjeneste. Nå vil politikerne at vi skal rasere mye mer natur til fordel for vindkraft som vi ikke har bruk for og som vi alle må betale for å gi bort gjennom de grønne sertifikatene.

At en utenlandsk aktør er interessert i å være med, er bare et bevis på at den regner med å tjene penger på produksjon og levering av turbinene og å få et sugerør i den norske statskassen. Vi vil ikke at utenlandske interesser skal ha eiendomsretten til vannkraftverkene våre og slik bør det også være med annen mulig norsk kraftproduksjon. Vi må håpe at bedriftsforsamlingen i Eidsiva Energi ser lenger enn konsernstyret og går i mot innstillingen når saken skal behandles 28. juni.

Vi må ikke selge bort landet vårt bitvis. Vannkraften er vårt største fortrinn. Vind er det i alle land, det er ikke nødvendig å rasere norsk natur for å dekke andres kraftbehov. Vindturbinene vil også gi den beste lønnsomheten når produksjonen skjer der kraften skal brukes.

Opprinnelig natur uten påvirkning av tekniske hjelpemidler, vil snart ikke finnes noe sted hvis denne utviklingen skal fortsette. Turister som kommer til Norge fra andre land for å se natur mest mulig urørt må få slippe å se vindturbiner som de selv har der de kommer fra.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke