17. sep
 
Eidsivalån er en risikosport

Publisert: 20.jun.2018 16:54
Oppdatert: 20.jun.2018 17:01

I HA 14, juni har Arild Mauseth et klart debattinnlegg om fastavgiften og som tar for seg Eidsivas monopolsituasjon og kynismen som preger Eidsiva og NVE. Eidsiva skylder på at NVE legger føringer, men det er vel heller tvilsomt om Eidsiva gjør noe for å påvirke NVE for å redusere og nyansere fastavgiften.

I samme avis kunne vi lese at Ringsaker kommunestyre brukte minimal tid på å behandle innfrielsen av lånet (Ringsakers eierandel) til Eidsiva for at selskapet skal få en sterkere finansiell situasjon.

Eidsiva har gitt seg i kast med risikosporten med vindkraft og da trenger de betydelig kapital. For tiden er utbyggingen av et antall vindturbiner i gang på Raskiftet der Eidsiva deltar med 20 prosent. Gudbrandsdal Energi deltar med samme prosentandel og et tysk selskap 60 prosent. Og flere anlegg er planlagt. Det er fullstendig meningsløst å bygge ut vindkraft her i landet når en ser hvor fort markedet kan svinge. Enorme investeringer kan fort bli verdiløse og kostbare å fjerne og etterlate seg mengder av ruinert natur.

Havarier på vindturbiner er heller ikke uvanlig. Levetiden er ikke stort lengre enn halvparten av det som produsentene oppgir og nettoutbytte av ren energi er meget tvilsomt. Leverandørene spekulerer i inntekt fra subsidier og grønne sertifikater.

Vi savner den nære styringen som var da elverkene var lokalt forankret og abonnentene kunne påvirke driften. Nå er det store penger og profitt som er målsettingen og med den risiko som det innebærer.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke