15. sep
Eiendomsskatt: Nå skal alle eiendommene i Ringsaker omtakseres. Disse boligene er i Moelv.Foto: Trond Lillebo
 
Eiendommer omtakseres nå
I disse dager blir nye takseringer av eiendommene i Ringsaker sendt ut til husstandene i kommunen.

Publisert: 12.feb.2018 15:31
Oppdatert: 12.feb.2018 15:39

Kommunestyret i Ringsaker vedtok i januar 2017 at alle eiendommer skal omtakseres, jf. Eiendomsskatteloven § 8.A-3 (2) «Det skal være alminnelig taksering i kommunen hvert 10. år». Takseringen er foretatt av Verditakst AS, grunnlaget legges fram for en uhildet skattetakstnemnd, som vedtar de endelige takstene. Verdien skal settes til antatt omsetningsverdi av eiendommen.

Det er en klagerett på takstgrunnlaget. Når det takseres ca. 21 000 eiendommer, er det selvsagt mulighet for feil. Klager behandles først av skattetakstnemnda, opprettholder de taksten, vil klagen også bli behandlet av klagenemnda for skattetakster. Er takstgrunnlaget feil vil det selvsagt bli korrigert. Erfaringsvis vil 2- 7 prosent av takseringen være feil, som regel for høyt og blir justert ned.

Ringsaker Arbeiderparti har vært tydelig på at omtakseringen ikke skal føre til en generell økning av kommunens inntekt av eiendomsskatten. Derfor ble promillen redusert fra 4.9 til 3.5 promille i kommunebudsjettet for 2018. Når takstnemnda nå har lagt fram takseringer for alle eiendommene, viser den at grunnlaget gir en høyere eiendomsskatten enn forutsatt.

Kommunestyret vedtok derfor å sette ned promillen til 3.2 promille i sist kommunestyremøte. Det tas da høyde for klager som vil få medhold og da reduser takstgrunnlaget. Viser det seg at skattegrunnlaget fortsatt blir for høyt, etter klagebehandlingen, vil kommunestyret kunne sett ned promillen senere i år, eventuelt neste år, alt etter hvor raskt klagebehandlingen lar seg gjennomføre.

Eiendomsskatteloven gir kommunestyret rett til å sette ned promillen i løpet av budsjettåret, men ikke sette opp promillen. Loven gir kommunene mulighet til å sette opp promillen med maks to promille i året, men kun ved behandling av kommunebudsjettet. Øvre sats er i dag sju promille.

Vi har vært opptatt av at eiendomsskatten ikke skal være mer belastende for innbyggerne en nødvendig, men det har vært stort behov for nye skoler og barnehager, nytt avlastningssenter, styrking av barnevernet og omsorgstjenestene. Det har også vært en stor satsing på økt læringsutbytte i skolen, noe som gir resultater. Stavsberg skole er under bygging, det samme med nye omsorgsboliger ved Tømmerli. Vi planlegger nytt sykehjem i Moelv og flere skoler har behov for både rehabilitering og utvidelse.

Dette er å satse på gode oppvekstmiljøer og det gjør Ringsaker til en endra bedre kommune å bo i. Kommunen satser også stort på vekst og utvikling. Dette ser vi gir resultater, med økende innbyggertall, og flere næringslivsaktører ønsker å etablere seg i kommunen. Når vi lykkes med satsingen vil kommunens inntekter øke, noe som vil gjøre kommunen mindre avhengig av eiendomsskatt.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke