Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Eiendomsskatt: Betales i forhold til verdien på boligen. Den som har den største og dyreste boligen, betaler mest eiendomsskatt. Foto: NTB scanpix
 
Eiendomsskatt – mest rettferdig
Eiendomsskatt betales i forhold til verdien på boligen. Den som har den største og dyreste boligen, betaler mest eiendomsskatt. Skattesystemet i Norge er også så snedig innrettet at vi har rentefradrag på inntekt. Det betyr at betalte renter på boliglån, kan trekkes fra på inntekt, slik at inntektsskatten blir lavere. Kjøper man en bolig i Hamar, og låner to millioner kroner til 3 prosent rente, blir skattefordelen de første årene dobbelt så høy som den eiendomsskatten man betaler. Og det selv om Hamar etter sigende er en av landets dyreste kommuner på eiendomsskatt.

Publisert: 18.okt.2016 15:24
Oppdatert: 18.okt.2016 15:36

Meninger

Rentefradrag kombinert med skatt på bolig og eiendom, er en god måte å fordele boutgiftene gjennom livet. Unge i etableringsfasen har en skattefordel, mens fordelen betales tilbake den dagen man sitter i sin nedbetalte bolig. Eldre kan sikkert synes dette er urettferdig, men det er ikke det.

Jeg har selv sittet i Klagenemnda for eiendomsskatt i Hamar kommune, og det er ingen grunn til å legge skjul på at eldre pensjonister i store, nedslitte eneboliger er overrepresenterte i klagebunken. Jeg skjønner siviløkonom Erling Behrens når han har sympati med disse, men eiendomsskatteloven gir ingen nåde for pensjonister.

Det pensjonistene selv kan gjøre, er å flytte fra sine eneboliger på 200 kvadratmeter, og over i leiligheter på 50 kvadratmeter. På det viset reduseres eiendomsskatten med 75 prosent. Samtidig vil de på sikt spare kommunen for store summer i hjemmehjelp. Og sist, men ikke minst, kan de overlate sine eneboliger til unge, entusiastiske barnefamilier, som har guts til å oppgradere husene, og gjøre dem mer miljøvennlige. Boliger skal sirkulere. Det er godt for klimaet, det er godt for kommunen, og det er godt for den enkelte innbygger. Eiendomsskatt er et middel for å få en sirkulasjon.

Så kan det være at eiendomsskatten i noen tilfeller slår uheldig ut, men vi kan ikke løse det ved å fjerne skatten for alle. I slike unntakstilfeller gir loven anledning til å søke kommunestyret om fritak i en periode. Og da er jeg sikker på at Behrens og de 38 andre i kommunestyret legger godviljen til. For vi kan ikke styre en kommune på unntak, da går den konkurs. Vi må ta for oss unntakene, og skreddersy løsninger for dem. Det er nok helt andre ting enn eiendomsskatten som gjør at folk ikke kommer inn på boligmarkedet. I dag er det alt for gunstig å spekulere i bolig, og dette driver prisene opp. Myndighetene har skattesystemet til disposisjon for å regulere dette. Dette må brukes, og det må brukes nå. I tillegg til økt boligskatt, kan en løsning være å gi rentefradrag bare til primærboligen.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke