17. sep
 
Eiendomsskatten

Publisert: 06.okt.2016 16:29
Oppdatert: 06.okt.2016 18:10

Mye har vært sagt og skrevet om eiendomsskatt og så lenge den urettferdige og usosiale skatten fortsatt finnes vil ikke stridsøksene bli lagt ned.

Trond Kjernli (SV) mener i sitt debattinnlegg i HA 30. september at jeg tar så feil som det er mulig når jeg i tidligere artikkel i HA har uttalt at eiendomsskatten rammer dem med dårligst betalingsevne.

Kjernli begrunner sin argumentasjon i at de med dårligst råd aldri kommer inn på boligmarkedet og forblir i leiemarkedet. Jeg må benytte innlegget til å informere Kjernli om at utleieboliger også er objekt for eiendomsskatt.

De som eier utleieboligene vil beregne en husleie med blant annet grunnlag i faste kostnader hvor eiendomsskatten er en av disse kostnadene. Eiendomsskatt medfører derfor økte leiekostnader. Økte leiekostnader medfører igjen at det blir vanskeligere for dem som leier å spare til egenandel for kjøp av bolig. Som en følge av eiendomsskatten får de det da enda vanskeligere med å komme seg inn på eiersiden i boligmarkedet.

Det handler ikke bare om kjøpsprisen, men også om kostnadene ved å eie boligen. Med eiendomsskatt på boligen er det for mange vanskelig å beholde boligen sin når inntektene svikter og disse menneskene får dårligere betalingsevne. Slikt inntektsbortfall kan f.eks. skyldes overgang til pensjonstilværelse, arbeidsløshet eller uføre.

Eiendomsskatten kan da medføre at deres uføre blir forsterket ved at de må flytte fra egen bolig delvis grunnet eiendomsskatten.

En av grunnene til at de med dårligst betalingsevne ikke eier eller må selge bolig er eiendomsskatten. En eiendomsskatt som mange av dem ikke vil ha eller har evne til å betale. Dette blir spesielt viktig nå som Hamar kommune har en politikk på å få flere til å eie bolig og har vedtatt å øke kommunens låneramme for START-lån fra 50 til 80 millioner, noe SV støttet. Jeg regner med at SV ønsker at de som får startlån til kjøp av egen bolig i Hamar også skal ha evne til å beholde boligen.

Hva økonomene mener varierer. Jeg er selv siviløkonom og kan derfor regne meg som en fagmann under Kjernli sin definisjon. Som både fagmann og politiker mener jeg her at Kjernli og Hamar SV tar helt feil og at eiendomsskatten, slik den er i dag, rammer urettferdig og usosialt. En urettferdighet mot de svakeste som SV forsterker ved til og med å foreslå å øke eiendomsskatten.

Da kan jeg bare håpe at Kjernli selv vil gjøre som han anbefaler journalistene å gjøre, nemlig å lytte til fagfolk og som et resultat av det støtte Hamar Frp i å få fjernet eiendomsskatten i Hamar.

Kommunestyrerepresentant Frp

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke