15. sep
 
Ein skal laga munnen etter matsekken

Publisert: 09.apr.2019 16:07
Oppdatert: 09.apr.2019 16:13

Det er et enkelt uttrykk for at en ikke skal bruke mer enn det en har. Det gjelder personlig, i familier og i politikken. Men det er nok lenge siden politikerne glemte ordtaket. I politikken er det bare snakk om vekst uten at det reflekteres på hva grunnlaget for veksten skal være. Resultatet er blitt et voldsomt overforbruk av naturressurser. Det er årsaken til at miljøproblemene blir stadig mer merkbare.

I tidligere krisetider, da mange råvarer ikke var tilgjengelig, ble det innført rasjonering. Det var litt tungvint med datidens hjelpemidler da vi fikk utdelt rasjoneringskort som begrenset kjøp av ulike matvarer og klær m.m. Ekstra støvler og større bruksgjenstander fikk vi hvis vi kunne levere en relevant begrunnet søknad. Dette fungerte tålelig bra, og vi led ingen direkte nød.

Slik som det ser ut i forbrukersamfunnet vårt nå, har vel ikke myndighetene annen utvei til å rette opp tilstanden enn å innføre rasjonering. En ny måte å innføre rasjonering på, kan være å ta i bruk miljøkonto og miljøpoeng som kan omfatte langt mer enn forbruksvarer som foreslått av Helge Godager i et debattinnlegg i HA 30. mars. Det ser ut til å være en meget god fremgangsmåte.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke