Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
SIGNERT: Her ble vennskapsbyavtalen ble signert i Gaza by av dr. Osama Al-Farra, ordfører i Khan Younis (til venstre) og Stein Frøysang, leder i Hamars vennskapsbykomité.
 
Einar Busterud og Khan Younis
I de første årene som ordfører var Einar Busterud svært engasjert og stor pådriver for å etablere vennskapsbyer i både Israel og Palestina. På slutten av 90-åra ga han og formannskapet meg marsjordre om å lete fram mulige byer.

Publisert: 13.jun.2019 15:38
Oppdatert: 13.jun.2019 22:27

Da jobbet jeg i Norad og hadde av og til ambassaden i Tel Aviv som base, og vi fant fram Khan Younis sør på Gazastripen og Karmiel nord i Galilea. De første åra i dette årtusen ble faktisk byggende i dette trekantsamarbeidet, og du sendte undertegnede på nytt ned til disse to byene for å undertegne vennskapsbyavtaler. Hamar ble så invitert til å delta i et stort prosjekt i WHO som skulle linke byer i Europa, Israel og Palestina i samhandlingsprosjekter.

For en drømmestart på en glokal tilnærming på utviklingsarbeid, der det lokale kunne speiles i det globale, og vi kunne gå rundt det betente vanskelige på nasjonalt plan og utføre gode ting på lokalt plan.

Her skurrer det virkelig, Einar, med din virkelighetsbeskrivelse. Fra 2001 til 2009 var undertegnede engasjert som prosjektkoordinator i WHO, og på vegne av Hamar reiste jeg mange titall ganger inn og ut av Gaza, både via Israel og Egypt. Det var aldri noe behagelig å reise gjennom Erez, der det ble timevis med ubehagelige spørsmål, kroppsvisiteringer, besøk på glattcelle.......men det var verdt det.

Vi fikk til noe i denne håpløse situasjonen, vi var selvfølgelig også på like mange arbeidsreiser til Karmiel i Israel, og sammen klarte vi å etablere et samarbeid der ordfører dr. Osama al-Farra fra Khan Younis og Adi Eldar fra Karmiel engasjerte seg personlig og sterkt. Disse karaktersterke personene møtte du jo her i Hamar, der vi samlet delegasjoner fra Israel og Palestina på en gård i Vang. Som gode likestilte venner planla vi hva våre tre byer kunne gjøre sammen. Det var særdeles spennende og utviklende å kunne delta i dette. Det utrolige er at vi fikk til noe. Til tross for krigen som raste.

Einar, du ble i disse årene ved flere anledninger invitert både til Khan Younis og til Karmiel. I løpet av nær ti års fruktbar samhandling og godt vennskap fant du aldri tid eller anledning til å reise til Midtøsten. Kan du forklare oss som alltid reiste hvorfor du ikke tok imot seriøse og velmente invitasjoner fra både Karmiel og Khan Younis? For et par år siden sendte du rådmannen til Karmiel i stedet for å manne deg opp og dra sjøl.

Det som innledningsvis var et varmt og brennende engasjement har dødd ut, du har aldri sjøl reist ned til våre vennskapsbyer. Hvorfor, Einar, har du aldri sjøl vist stamina til å reise? Mange av oss velgere lurer virkelig.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke