15. sep
Sykehus: Vi forventer et betydelig løft i behandlingskvaliteten ved en samlig, skriver Arnulf Kjos.
 
Einar Busteruds Hamar-visjon
Sykehus: Spesialisthelsetjenesten må samles til ett sted i Innlandet. Det er snakk om et være eller ikke være for sykehusspesialitetene i vår region.

Jeg har sittet på gjerdet og lest alle meningene om den nye sykehusstrukturen i Innlandet. For oss som forhåpentlig skal arbeide der er det til tider vanskelig å kjenne igjen sin egen arbeidsplass i det som blir skrevet. Vi er i et samlet fagkollegium på tvers av spesialiteter og arbeidssted svært så enstemmige i vår vurdering i hele Hedmark og Oppland, bortsett fra enkelte dissenter som heldigvis blir færre og færre: Spesialisthelsetjenesten må samles til ett sted i Innlandet. Det er snakk om et være eller ikke være for sykehusspesialitetene i vår region. Vil vi ha et lokalt tilbud, eller ikke? Jeg og mine kolleger synes jo vi bør ha det i en befolkning på 400.000 innbyggere, som er en passe størrelse for et nedslagsfelt for et stort sykehus på landsbasis.

Overskriften på Einar Busterud innlegg i HA 21. januar er «Mjøsbrua – ikke av hensyn til pasientene». Det er nettopp på av hensyn til pasientene vi ønsker samling. Vi forventer et betydelig løft i behandlingskvaliteten ved en samling. Når man flytter på en så stor organisasjon vil kvaliteten imidlertid initialt synke før den hever seg uansett hvor den blir plassert. Det betyr ingen ting for pasientbehandlingen om den foregår ved Mjøsbrua eller på Hamar. Det forventede kvalitetsløftet vil komme uansett.

Hva er viktigst? I et velferdssamfunn er det ingen ting som er viktigere enn sykehusfunksjonen og spesialisthelsetjenesten. Skal man velge mellom sykehusfunksjon og byfunksjon kommer sykehuset alltid først. Det er jo klart at jeg som arbeidstaker og familiefar ønsker et sykehus sentralt plassert i Hamar, men som pasient er dette revnende likegyldig. Så la meg få avlive mytene om at vi vil få en desentralisert sykehusstruktur også i fremtiden. All utvikling går i retning av sentraliserte spesialenheter, uansett hvilken del av medisinen du befinner deg i, og i kirurgien, der jeg befinner meg, er det utenkelig med noe annet. To sykehus i vår region (Hedmark og Oppland) er ett for mange. For alle praktiske formål: Det ene sykehuset blir vårt lokalsykehus for Hamar. Alle de andre stedene rundt Mjøsa vil også få dette som lokalsykehus. Dette er ingen krystallkulespådom. Ingen ting jeg tar fra eget bryst. Det er slik det til slutt må bli. Mine kolleger og jeg gleder oss til å kunne samles på ett sted. Faglig sett blir det garantert en fantastisk opptur.

Over til lokaliseringsdebatten. Jeg skjønner at Busterud er kritisk til at sykehuset er planlagt i Moelv. Fordi han mener sykehusdrift er en byfunksjon. Jeg vil snu på flisa. Jeg vil påstå at bydrift like mye er en sykehusfunksjon som det omvendte. Vi kan ikke ha en by uten sykehustilhørighet. Eller: Det er mye verre med en by uten sykehustilhørighet enn et sykehus uten bytilhørighet. Det gjelder alle byene rundt Mjøsa.

Det er ikke vanskelig å forstå at Busterud, som det politiske vesen han er (og som jeg for øvrig har stor sans for), synes at Hamar er bedre å satse på enn andre steder. Det er jeg egentlig enig med ham i, men går det an å mene dette om en regional funksjon som skal være sånn noenlunde likt fordelt mellom Hedmark og Oppland? Befolkningen i Oppland er nok ikke enig med Busterud om Hamar-sykehuset. De sitter på halvparten av både midlene og beslutningsmyndigheten. Og politikk handler jo som kjent om fordeling.

Jeg er glad for at Busterud er Hamar-patriot. Det skal en Hamar-ordfører være. Men at Innlandssykehuset havner i Hamar har nok både Busterud og jeg liten tro på.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke