Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
TOMT: Den tidligere Ankerskogen videregående skole rives. Borgny Irene Nygaard mener tomta bør brukes til omsorgssenter.Foto: Christian E. Bergheim
 
Ekspert: - Ikke bygg nytt sykehjem!
HA presenterte en sak med denne overskriften 14. september.

Publisert: 21.sep.2017 17:08
Oppdatert: 21.sep.2017 17:13

Bakgrunnen for uttalelsen var at konsulentfirmaet Agenda Kaupang fikk mandat fra Hamar kommune til å gjennomgå rutiner og utgifter for Pleie- og omsorgstjenesten i Hamar. Kommunen har etter sigende høyere utgifter til omsorg enn en del andre sammenlignbare kommuner. Konsulentene konkluderte med å fraråde bygging av flere sykehjem i Hamar. De rådet også til å gjøre en del langtidsplasser om til korttidsplasser.

Hvem er eksperter i denne saken? Kan et konsulentfirma gi bedre råd enn pårørende til demente og alvorlig syke? Bedre enn ansatte i helsesektoren som henger i stroppen døgnet rundt og tar hånd om våre syke og demensrammede? Mange av disse rister på hodet av rådet som er kommet.

Hamar kommune ligger på et ikke altfor høyt nivå i sykehjemsdekning. Dette fastslås av konsulentene. Minst 90 prosent av beboerne på sykehjemmene våre har demenssykdommer, og mer enn 300 demensrammede bor fortsatt i hjemmet. Kognitiv svikt vil gå sin gang, og hva skjer da? Hamar er faktisk med i en avtale om å være en demensvennlig kommune.

Hjemmebasert omsorg er meget godt utbygget i Hamar, så vi har mye å være glad for. Vi har en del omsorgsboliger med heldøgns bemanning. Men det kan ikke stoppe der. Kommunen trenger mange flere tilrettelagte omsorgsboliger. Vi trenger også sykehjem med korttidsplasser, palliative avdelinger og et tilstrekkelig antall langtidsplasser, dersom vi tar ansvaret vårt alvorlig i møte med eldrebølgen som er på vei.

Dagsenterplasser kan være et kjært tilbud, både for pasienter og pårørende. Et nytt dagsenter for demente er nå under bygging ved Klukstuen Omsorgssenter. En dagsenterplass avlaster pårørende noe, men døgnet har fortsatt 24 timer. Pårørende som gir egne liv som innsats for å ta hånd om sine kjære, burde få rullerende og regelmessig avlastning, slik at de greier å holde ut lenger. Men dette krever langt flere sykehjemsplasser.

Det er uklart om Agenda Kaupang har lest «Arbeidsplan for demensomsorgen 2017» før de fraråder sykehjemsbygging. Der står det: «Statistisk beregnet er det 545 personer med demenssykdommer i Hamar, og 273 av disse har behov for institusjonsplass med 24 timers bemanning». Dette betyr at vi allerede nå har minst 30 langtidsplasser for lite. Ser vi framover, vil antall demente kunne øke til 677 personer med demens i år 2030, og i 2040 vil Hamar kunne ha 931 demente som trenger omsorg.

Hamar kommune har nå tilgang til en enestående flott sykehjemstomt ved tidligere Ankerskogen videregående skole. Pensjonistpartiet ønsker at tomta skal nyttes til et omsorgssenter med både bemannede omsorgsboliger, korttids- og langtidsplasser. Bygging av nytt sykehjem er også lagt inn i Handlings- og økonomiplanen om få år. Dette må gjennomføres.

Flere forskere går i disse dager ut i hele Norge og roper et alvorlig varsku grunnet stor sykehjemsmangel flere steder. Diskusjoner om dette pågår i flere riksdekkende aviser, samt i Kommunal Rapport. Pårørendealliansen har blant annet vært svært aktive i diskusjonen med flere sterke innlegg.

La oss være vårt ansvar bevisst så vi kan stå forberedt til å møte den kommende eldrebølgen!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke