16. sep
 
Ekspertisen: Må ligge sentralt

Publisert: 01.mar.2018 15:59
Oppdatert: 01.mar.2018 16:06

Plassering av et sykehus må være sentralt og med gode kommunikasjonsmuligheter, samt være attraktivt med bomuligheter, utdanningsmuligheter, kulturtilbud og friluftsmuligheter. Det er satt kriterier for hvor et sykehus kan plasseres i forhold til krav som må oppfylles.

En kjennsgjerning ingen kan rømme fra, er at Hamar-regionen har den største befolkningskonsentrasjonen i Innlandet med ca. 90.000. Hvis en tar med Elverum regionen med 20.000 så blir det 110.000. Gjøvik regionen har ca. 60.000 og Lillehammer regionen har ca. 30.000. Dette er SSB fakta.

Gjøvik utelukker seg selv på grunn av plassering og kommunikasjonsmuligheter. Det samme gjelder for så vidt Lillehammer.

En så viktig sak som å bygge et nytt stort sykehus kan ikke avgjøres av politikere og andre som tenker mer med hjerte enn med hodet, men politikere i Norge hører mer på seg selv enn ekspertise. Det er ikke noe nytt.

Har de ansvarlige for å planlegge et nytt sykehus foretatt undersøkelser angående rekruttering til et nytt sykehus?

Mennesker med høyere utdanning vil neppe bosette seg i nærheten av Mjøsbrua, de vil bo i urbane strøk med de tilbud disse har av utdanning, kultur og rekreasjon.

Jeg tror neppe spesialister innen helse ønsker å pendle inntil 60 kilometer hver dag, forutsatt at de bosetter seg i en av de tre mjøsbyene. De fleste andre sykehus i Norge ligger i bysentra og hvis politikerne i Innlandet tror at disse vil søke seg til et usentralt, plassert sykehus, tror jeg de må komme ut av sin optimistboble.

De fleste andre regioner i Norge støtter opp om et regionsenter, men i Innlandet og spesielt Hedmark er Hamar den store stygge ulven uansett hva som er på agendaen. Det er en form for krig, en regionkrig hvor ingen vil akseptere at en region trenger en leder. Derfor blir alle tapere. Uttrykket «sammen er vi sterkere» er et unevnelig ord i regionen.

Det meste av ekspertise sier at et nytt storsykehus må ligge sentralt, både på grunn av kommunikasjon, men også på grunn av rekruttering.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke