hacklink
18. sep
Hålke: Glatta i forrige uke er Innlandets ekstremvær.
Foto: Trond Lillebo
 
Ekstremvarsel for Innlandet
Muligheten til å forutse forrige ukes vær-tilstand

Publisert: 22.des.2015 04:00
Oppdatert: 22.des.2015 10:43

I lørdagens HA oppsummerer redaktøren hendelsene rundt det ekstreme været vi hadde i forrige uke. Han skriver om hvilke konsekvenser dette fikk for lokalsamfunnet flere steder, og han poengterer at slike hendelser må vi regne med det blir flere av i tida som kommer.

Jeg er enig i redaktørens konklusjoner, men det er et poeng han ikke nevner som jeg mener er vesentlig og som jeg kommer til nedenfor. Været med det underkjølte regnet var i sannhet ekstremt, men takket være god beredskap og dyktige utøvere i alle ledd gikk det rimelig bra. Jeg har bodd i Hamar 42 år, men har aldri opplevd underkjølt regn i et slikt omfang som denne gang, med de konsekvenser det fikk.

Og dette skjedde over store deler av både Hedmark og Oppland. Her var både liv og verdier i fare. Dette var et eksempel på en type ekstremvær i Innlandet, andre eksempler er de heftige sommer uværene vi har opplevd de senere år. Når meteorologene varsler ekstremvær er det som regel uvær forbundet med sterk vind, stormflo og store nedbørsmengder over store områder.

Se bildene av glatta her!

Med disse kriterier har særlig våre kystområder hatt ekstremværene Nina, Ole, Petra, Roar og Synne i inneværende år. Innlandet rundt Mjøsa når ikke opp i et slikt værkaos, og det skal vi være særdeles glade for, det er overhodet ikke noe mål å komme på denne ekstremstatistikken. Det ble ikke sendt ut noe ekstremvarsel i forrige uke, knapt nok et obs-varsel som er trinnet under ekstremvarsel.

Jeg er generelt sett meget imponert over hvor korrekt værvarslene er, særlig om vinteren, men jeg mener det må arbeides mer med å få ekstremvarsler og obs-varsler som er tilpasset værforholdene i innlandet. På den måten kan vi kan forberede oss enda bedre på det som måtte komme når uvær er i vente.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke