16. sep
 
Elbil som «signal»

Publisert: 13.feb.2019 15:45
Oppdatert: 13.feb.2019 16:32

«Det haster ikke med elbiler», skriver Per Svardal som kommentar til innlegg fra Mari Qviller i Natur og Ungdom. Begrunnelsen for denne vurderingen er at nytt og marginalt strømforbruk til elbiler er marginal kraft: I verste fall kullkraft og i beste fall gasskraft. Han mener nok at dette gjelder også når Norge ikke importerer kraft, fordi kraft som da går til elbiler ellers kunne eksporteres.

Svardal skriver mye om kraftforsyningen i det store industrilandet Tyskland, som vi snart får direkte kabelforbindelse til: Tyskerne ble virkelig skremte av katastrofen i Tsjernobyl i 1986, og har siden da bygd nye kullkraftverk i stedet for atomkraftverk. De satser mye på sol- og vindkraft; men dette blir temmelig ujevn kraftproduksjon, som må «balanseres» med lett regulerbar annen kraft.

For noen år siden ble det publisert en rapport med tittelen «Økt balansekraftkapasitet i norske vannkraftverk». Den viser at det kan bygges et antall store pumpekraftverk, ved siden av eksisterende vannkraftverk med høytliggende magasiner. I tidsrom med sterk vind kan disse bruke overskuddskraft til å pumpe opp vann, så dette vannet kan brukes til ekstra kraftproduksjon, for å dekke vindkraftunderskudd i tidsrom med svak vind.

Undertegnede mener at avgiftsfritakene som får mange til å kjøpe elbiler er viktige og riktige: Innfasingen av elbiler er tydelig «signal» til folk flest, om at «oljeeventyret» kommer til å bli «parentes i Norgeshistorien»! Vi bør nå begynne å forberede og omstille oss til det som skal komme etter oljen: Når oljefyring fases ut og elbiler fases inn, vil folk flest forstå at «framtida blir elektrisk», både her og i andre land.

Det har vært mye strid om vannkraftutbyggingen i dette landet. Folk flest må forstå at videre utvikling av vannkraftsystemet er/blir nødvendig, for å kunne «hjelpe» andre land med omstilling fra «fossil» energi til sol og vind.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke