16. sep
Strøm: Elbilene gir et økt strømbehov.Erlend Aas, NTB scanpix
 
Elbiler og strømnett
Mjøsen og omegn elbilforening sendte nylig et åpent brev om elektrisitet til elbilparken i Innlandet til nettselskapene i Hedmark og Oppland.

Publisert: 15.mai.2018 15:24
Oppdatert: 15.mai.2018 15:33

Eidsiva Nett setter pris på foreningens engasjement, som peker på strømnettets relevans i en viktig samfunnsutvikling. Elektrifisering av transport er klima- og miljøvennlig, og en mulighet for å utnytte strømnettet og bruke fornybar energi. Samtidig er det utfordringer knyttet til dette, fordi det fører med seg endrings- og utviklingsbehov i strømnettet.

Eidsiva Nett har ansvaret for strømnettet i 20 kommuner i Hedmark og Oppland, og forsyner 160.000 nettkunder. Selskapets oppgave er å bygge og drifte strømnettet for å gi regionens innbyggere en sikker og god strømforsyning. Utbygging og drift av strømnettet dekkes av nettleien, som er strengt regulert av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) for at den ikke skal bli for dyr for kunden.

Antall elbiler på vegene øker. Sammen med nye effektkrevende produkter i hjemmet gir det et annet forbruksmønster enn tidligere. Eidsiva Nett tar det i betraktning når endringer i strømnettet planlegges. Nye nettanlegg blir dimensjonert sterkere for å takle endret strømforbruk hos kundene. Strømnett har gjerne lang levetid, og ei ny luftlinje kan for eksempel stå i 50-60 år med godt vedlikehold. En stor andel av strømnettet er derfor bygget for en god stund siden, og er ikke dimensjonert for de nye behovene.

En massiv ombygging av hele nettstrukturen for å sikre at vi kan ta imot alle typer nye behov er ikke en hensiktsmessig løsning, siden det vil bli dyrt for nettkundene. Derfor blir lokale forsterkninger av nettet gjort etter behov og forespørsel fra kunder. Dette vil normalt være basert på et spleiselag etter regelverket, som sier hva nettselskapet skal betale og hva enkeltkunden skal betale når nettet må forsterkes.

Heldigvis er det ikke bare en storstilt bygging av nytt nett som er løsningen på kundenes behov for effekt. Flere alternativer er under utvikling, basert på sensorer, smarte målere, smarte hjem-løsninger og batterier. Dette kan hjelpe til med å redusere effekttoppene (rushtiden i strømnettet) og å bruke strømmen smartere. Eidsiva Nett følger derfor teknologiutviklingen tett, blant annet gjennom deltakelse i forskning på integrerte analysemodeller for energi- og transportsystemene, slik at utviklingen henger sammen i begge sektorene.

I disse dager gjennomføres det også en kartlegging av vårt strømnett for å se hvor vi kan benytte oss av styringssystemer, batterier og lignende for å håndtere det økte strømbehovet fra elbiler og andre forbruksapparater. I tillegg deltar Eidsiva Nett i forskningsprosjekter som ser på mer tekniske utfordringer og muligheter for elektrisk transport. Selv om mange av disse tiltakene ikke er fullmodne og i bruk i dag, følger vi nøye med på utviklingen for å sikre at strømnettets funksjon overfor forbrukerne ivaretas også i fremtiden.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke