17. sep
OMSORG: Det er behov for langt flere besøksvenner enn i dagFoto: Gorm Kallestad, NTB scanpix
 
Eldre må bli tatt bedre vare på enn i dag
Omsorg: En ny rapport avdekker betydelige mangler i dagens eldreomsorg.

Publisert: 07.okt.2018 17:45
Oppdatert: 07.okt.2018 19:21

Eldre må bli tatt bedre vare på enn det dagens eldreomsorg klarer. En ny rapport fra Røde Kors avdekker betydelige mangler i dagens omsorg, som må mobilisere flere av oss til mer innsats i Hedmark. Et sterkere og bedre samspill mellom den kommunale omsorgen og frivilligheten kan bidra til forbedringene vi trenger.

Fram mot 2016 blir vi dobbelt så mange over 70 år, tre ganger så mange over 80 år, og mer enn fire ganger flere over 90 år, viser beregninger fra SSB. Mange eldre er friskere enn før, men mange flere eldre vil også kreve betydelig mer av framtidas helse- og omsorgstjenester. Alle fylker i landet må ta med i sine beregninger at vi får en økning i forsørgerbyrden for eldre, altså at det blir flere eldre per aktiv arbeidstaker i landet. Denne utviklingen vil bli mest markant i blant annet Hedmark og Oppland. (kilde: SSB-rapport juni 2018, «framtidens eldre i by og bygd).

I Røde Kors-rapporten «Ingen tid til omsorg?» melder vi fra om flere alvorlige forhold. Over 420 av våre besøksvenner landet rundt forteller om nedslående erfaringer med mat, omsorg, helse- og aktivitetstilbud. Våre erfaringer er at ansatte i omsorgstjenestene og institusjonene gjør en meget god jobb, men tida strekker ganske enkelt ikke til. Det holder ikke med effektive måltider i institusjonene og stoppeklokke i hjemmebasert omsorg. Dette handler om måltidsfellesskap i ro og fred, og det handler bokstavelig talt om ei hånd og holde i. Hadde dette dreid seg om barn, hadde vi kalt det omsorgssvikt, men feilene som gang på gang avdekkes i eldreomsorgen får i for liten grad oppmerksomhet nok til at de havner øverst på politikernes prioriteringslister.

Samtidig tegner rapporten et bilde av at det er mulig å få til endring. I noen tilfeller er det justeringer som må til, slik at eldre får gode måltider på riktig tidspunkt av døgnet. Innenfor andre områder krever det mer; hvordan kan man sikre at eldre hjemmeboende får besøk til faste tider av hjelpere som de rekker å bli kjent med? Hvordan kan flere eldre få flere opplevelser og aktiviteter i hverdagen?

Røde Kors utfordrer lokalpolitikerne til å se hvilke grep de kan ta for at eldre får møtt sine grunnleggende behov, slik at forskrift om kvalitet i pleie og omsorgstjenester fra 2003 følges. Det må arbeides målrettet mot ensomhet blant hjemmeboende eldre. Maten må være variert og velsmakende. Det må etableres flere tilpassede aktiviteter for eldre med ulikt funksjonsnivå. Samarbeidet med frivilligheten må utvikles og styrkes.

Det er ingen tvil om at mange som jobber i eldreomsorgen gjør en god jobb, og har et stort engasjement for dem de er satt til å hjelpe. Det er heller ikke slik at alle sykehjem eller hele hjemmehjelpstjenesten i våre kommuner svikter på alle punkter. Noen steder finnes det et lite forbedringspotensial, mens andre har mye som kan gjøres bedre. Forskjellene er også store innad i enkelte kommuner, rapporterer våre besøksvenner. I regjeringens eldrereform «Leve hele livet», som skal behandles i Stortinget denne høsten, anerkjenner regjeringen behovet for handling innenfor eldreomsorgen. Røde Kors utfordrer derfor våre politikere til å ta store grep for å sikre mer likhet og bedre tilbud i eldreomsorgen lokalt.

Frivilligheten må også gå i seg selv. Hvordan kan vi forbedre og utvikle våre bidrag? Kan vi justere våre aktiviteter utfra endringer i lokale behov? Røde Kors i Hedmark har i overkant av 400 frivillige besøksvenner som hver uke bidrar til økt livskvalitet for eldre i sine lokalsamfunn. Vi er ikke i tvil om at det er et behov for langt flere besøksvenner over hele fylket, som kan bidra til godt samvær og tilrettelagte aktiviteter i hverdagen. Derfor fokuserer vi nå på hvordan vi kan rekruttere betydelig flere frivillige gjennom våre 23 lokalforeninger i Hedmark. Skal vi lykkes med et betydelig løft, vil mer samarbeid med kommunene være en viktig forutsetning. Våre frivillige skal ikke erstatte noen ansatte i omsorgen. Våre frivillige skal være en utvidelse og forbedring av det vi kan gi våre eldre til sammen.

Røde Kors-rapporten i høst er et verktøy for å få til mer og bedre samhandling. Gjennom helt konkrete tiltak bidrar vi inn i samtalen vi må ha om norsk eldreomsorg. Det er en samtale der alle kommuner bør være med, og der også flere frivillige organisasjoner spiller en rolle. Dette er også en invitasjon til næringsliv og privatpersoner som ønsker å bidra til å gjøre vårt lokalsamfunn varmere, tryggere og bedre. Det handler om menneskeverd, og om hvordan vi ønsker å behandle våre eldre i framtida. For frivilligheten handler det ikke om helsefaglige løsninger og riktigst mulig medisinering. Det skal andre løse. For frivilligheten handler dette om tid, godt samvær, gode måltider og viktige aktiviteter.

Hans Børlis dikt «Junikveld» går til kjernen av hva dette handler om, og i jubileumsåret for dikteren fra Eidskog låner vi disse linjene til avslutning:

Vi sitter i slørblå junikveld, og svaler oss ute på trammen … og alt vi ser har dobbelt liv, fordi vi sanser det sammen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke