Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Alzheimer: Vi heier på May-Britt Moser.
 
Eldrebølge fra 2025
Eldrebølgen vil komme fra 2025 og framover grunnet tidligere innvandring, økende levealder og årskullene fra 1933 -45 hvor mange kan få hjelpebehov, fortelles det.

Publisert: 01.jan.2017 17:04
Oppdatert: 01.jan.2017 17:19

Dette må forberedes, men hvordan? Det jeg har lest er jo at vi skal læres opp til å klare oss sjøl. Så er vi eldre late og noe bortskjemte? Jeg synes dette høres noe diskriminerende ut, men aktivitet er jo bra. For de demente må en få velferdsteknologi inn, sies det. Eldre har jo alltid vært en stor gruppe som har stått på i dagliglivet, både for familien, pass av barnebarn, frivillig arbeid i samfunnet og økonomisk hjelp både her og der.

Økende glemsomhet er en normal del av aldringsprosessen. Likeså kan det ta litt lengre tid å hente opp fra lageret i hjernen navn og ord en har bruk for der og da. En behøver ikke tro at en er dement for det. Demens er en sykdom det forskes på, og som vi foreløpig vet for lite om til å kunne behandle. Ved den vanlige vaskulære demens, er årsaken manglende blodforsyning slik at nerveceller dør, ofte grunnet tynne blodårer som tettes. Dette er ofte forårsaket av små hjerneslag eller drypp. Der vet vi at sund kost og aktivitet hjelper.

At en i fremtiden vil satse på mer aktivitet i institusjonene våre, er derfor gledelig. Men Alzheimers demens som er den vanligste, er også den vanskeligste å behandle. Vi heier på Nobelprisvinneren May-Britt Moser og rottene hennes i håp om at hun og medhjelperne hennes kan komme ett skritt nærmere. Denne sykdommen er knyttet til feil nedbryting av et spesielt protein. Dette bidrar igjen til avleiringer som skader nervecellene. Hukommelsen rammes først, så stedsansen, en finner ikke fram dit en skal eller finner ikke døra si på institusjonen. Etter hvert som sykdommen brer seg, svinner langtidshukommelsen. Likeså personligheten, humoren, de er ikke seg selv lenger. Ikke alltid kjenner de igjen pårørende. En forferdelig sykdom som jo kan trenge institusjonsinnleggelse.

Det vi vet er at god omsorg, hjelp og kjærlighet fra pårørende kan utsette sykdommen noe. Aktivitet gir jo også trivsel, så å få satset mer på dette på sykehjemmene våre høres bra ut. Men det krever jo en betjening som har overskudd til slike ting, kan planlegge og invitere inn frivillige for hjelp i dette arbeide slik at det blir differensierte tilbud. Flott er det med sansehagen på Ringsaker Bo, som frivillige har nedlagt mye arbeid på. De fleste eldre ønsker vel å klare seg hjemme så lenge som mulig, men trenger ofte hjelp for å komme seg på beina igjen etter sykdom. Fysioterapitjeneste i hjemmesykepleien kunne vel være en god hjelp her.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke