Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Eldreminister

Publisert: 18.jan.2018 14:04
Oppdatert: 18.jan.2018 14:10

Hva er det vi eldre ønsker av en eldreminister? Jeg vil si først og fremst ønske at eldre respekteres og betraktes som oppegående mennesker inntil noe annet er bevist. En kan oppleve at den eldre på sykehus ikke blir involvert i beslutninger som tas ved sin sykdom, eller de får ikke forklart noe om de nye medisinene som kommer opp på nattbordet og skal tas.

Det har hendt at en spiser smertestillende uten å ha behov for det. Det er den som følger eller som henter som får beskjed. Sjøl vet de ingen ting når de skrives ut forteller mange. Det kan jo ta tid før en kommer seg til fastlegen som får epikrisen. En kan av og til ha oppfattet at kulturen i helsevesenet er at den gamle hverken hører eller oppfatter.

Kanskje eldreministeren kunne påvirke at programmene i TV blir tekstet. Det er ikke bare å sette opp lyden for den som vil høre og se et program, alle snakker ikke tydelig. NRK Østnytt sine programmer er ofte ikke tekstet, og det er fortalt at NRK1 vil slutte med teksting «fordi det ikke er nødvendig».

Det er vel helst eldre som sitter hjemme og skal se på frokost tv, som må ergre seg over at mange snakker utydelig og at programmet ikke er tekstet. I gruppen 65 år og derover hadde 62 prosent av befolkningen hørselstap viste helseundersøkelsen fra Nord-Trøndelag i årene 1990 til 1998. En må tro at mange av de som har hørselstap benytter seg ofte av tekst tv, også for å beskytte de som hører godt når flere er sammen.

Det er fem år siden vi fikk samhandlingsreformen, men alt fungerer vel ikke etter oppskriften alle steder. Det har vist seg at pasientene som blir innlagt er dårligere enn før. Når så liggetiden er forkortet, kan det skape problemer for de som tar imot at pasienten egenlig er for dårlig til å reise rett hjem. Statistikken fra helsedirektoratet viser at 14,8 prosent blir lagt inn igjen i løpet av 30 dager.

Det er de eldste og mest sårbare pasientene som opplever dette. En burde være sikret at en ikke kom for tidlig ut fra sykehuset, og at ting en burde vært behandlet for ikke blir oversett. Etter det en leser og hører, kan bemanningen både på sykehus, sykehjem og i hjemmesykepleien være for knapp. Fraværet innen sykdom er høy, og de sliter med å skaffe vikarer. Men så er det dette med prioriteringer og pengemangel. Samhandlingsreformen ble jo basert på økonomi, effektivitet og riktig bruk av penger, ikke sikkert at en eldreminister klarer eller ønsker å gjøre noe her.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke