hacklink
18. sep
 
Eldreomsorg i Hamar
Vi ser dem daglig, disse hvite englene. På farten til sine pasienter, de syke og gamle. Slike som trenger bistand, pleie eller annen hjelp, for å klare seg alene hjemme.

Publisert: 08.nov.2016 12:05
Oppdatert: 09.nov.2016 08:04

Og de får stor ros for hjelpen de gir. Og de hadde hatt mer å gi, om tidsplanen ikke var så stram. De kan ikke bruke fem minutter på en liten kaffeprat hos disse menneskene, som sliter i hverdagen.

Det er fra helt pålitelig hold: Gamle/syke i vår kommune må være 100 prosent uføre, være helt ute av stand til å skjøtte seg sjøl - om en skal få sykehjemsplass.

«Hjemmebasert omsorg» er alternativet, - også for disse som nærmer seg denne fulle uførheten. Disse som likevel ikke klarer å stelle seg sjøl, gå på do – slike som må holde sengen, hele døgnet. De holdes i live av de «hvite engler», som besøker dem en eller flere ganger om dagen. Gir dem den maten de trenger for å overleve. Snur dem i sengen, steller dem så godt de kan.

De eksisterer nok bare. De lever ikke, alene som de er. Hele døgnet. De bor gjerne i blokk, har forberedt seg på alderdommen. Men så ble soverommet deres som en fengselscelle, på grunn av omstendighetene. Skjebnen for noen gamle ville at livet skal leves alene, og vondt, resten av livet. Mange også med sterke smerter. I disse tilfelle er den hjemmebaserte ordningen på langt nær tilfredsstillende. Den har sin begrensning. Hvorfor er det slik?

Fordi politikerne ikke tar sitt omsorgsansvar inn over seg.. Holder «hjemmebasert omsorg» som et hellig skjold foran seg, som vern mot den dårlige samvittigheten. Selv om de vet, at den brukes av økonomiske grunner. Den er billigst. Mens alle ser at den har sin begrensning.

Det ble så dårlig, da By- og Bygdelista overtok styringen av byen. De burte ha vært tydeligere på å skape et leveverdig liv for de mange gamle, som trenger omsorg og pleie.

«Hamar er en god by å leve i», påstår politikerne. Det er eldreomsorgen som viser om dette er sant. Er det dårlig eldreomsorg, er det gjerne krise andre steder. Fordi penger tas alltid og først og fremst fra helse- og omsorg om det er knipe på andre områder.

Vi ser stadig TV-reportasjer fra forhold ved andre eldrehjem i landet, hvor det er ganske oppegående gamle som preger miljøene. Disse får leve et annerledes, verdig liv. Ikke slik i Hamar, men kan det ikke rettes på? En kan spørre: Finnes det ikke et tilsyn, er det ikke en straffegrense for kommunen, for politikerne, for mangelfull omsorg? For et nedverdigende liv, for de gamle og syke? Det siste de skal få oppleve.

Ser ikke politikerne, eller vil de ikke se? Opptak av et kommunalt lån på tre milliarder, skulle det bli banesåret for helse og omsorgen i kommunen? Siden kommunen mangler penger.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke