16. sep
Partidemokrati: Landsmøtet i Arbeiderpartiet, der det ble vedtatt regler for at partiets medlemmer skal sikres innflytelse.Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix
 
En Ap-garanti for medlemsdemokrati
Det medlemsmøtet eller årsmøtet i Aps kommunepartier vedtar, er automatisk bindende for gruppa i kommunestyret. Det vedtok partiets landsmøte for å sikre at medlemmene har demokratisk innflytelse.

Publisert: 19.jun.2018 15:08
Oppdatert: 19.jun.2018 15:23

I tillegg til å sikre den innflytelsen for medlemmene bidrar regelen til aktivitet og engasjement. Det er sjølsagt mye mer interessant å stille på et medlemsmøte og delta i debatten der når en vet at en er med på å bestemme også i viktige kommunale saker.

Dette er åpenbart. Hva skulle ellers være poenget med å holde medlemsmøter og delta på dem? Å få servert kaffe og kake er alene neppe nok.

Regelen om binding står i Arbeiderpartiets vedtekter som partiets landsmøte fornyet i 2017. Prinsippet er mye eldre. Jeg opplever at de aller fleste i partiet synes godt om den regelen. I omstridte saker bidrar den til en frisk og åpen diskusjon. Slike er det flust av i Ap. Med så mange medlemmer er det naturlig nok uenighet i en god del store saker.

Sjølsagt vil også folk i Ap vinne saker og få flertall for det de mener. Nær alle synes likevel å godta å tape. Dette gjelder også representanter i kommunestyret. Landet over stemmer de med svært få unntak i tråd med medlemsmøtets vedtak. I få saker gjør noen ikke det, og det skaper strid. Det opplever jeg er en viktig forklaring på uroen i Hamar Ap de siste ukene.

Regelen om at de folkevalgte må følge vedtak i medlemsmøtet, skaper ryddighet og forutsigbarhet. Dette gjelder særlig partiets valgprogram, og det er avgjørende viktig. Det programmet er partiets kontrakt med velgerne, og de må kunne stole på at partiet holder hva det lover der.

Når noen folkevalgte enkelte ganger bryter vedtak i medlemsmøte eller årsmøtet i for eksempel et kommuneparti, er det uheldig for både partiet og den enkelte. Det kan nevnes at en kommunestyrerepresentant i Akershus ble ekskludert etter at han ikke fulgte partiets vedtak.

De fleste partier har ordninger som i praksis ligner mye på Aps regel om at medlemsmøtets vedtak er bindende for de folkevalgte. Vi så det klart da Hamar kommunestyre 30. mai behandlet kommuneplanen. Tor Skraastad (H) sa da i møtet at han kunne ha tenkt seg å stemme for å bevare hele Vien gård mot å bli bygd ned. Han valgte likevel å bøye seg for flertallet i alliansen (posisjonspartiene) som han tilhører. Han stemte derfor for delvis nedbygging av gården.

Det er naturlig at det er slik fordi hver enkelt i kommunestyret ikke sitter der på egne vegne, men som representant for partiet sitt. Kommunestyremøtet voterte over svært mange forslag om kommuneplanen. I alle bortsett fra ett stemte hvert parti samlet for eller mot forslagene. Det var neppe tilfeldig.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke