17. sep
PÅ SKOLEBENKEN: Hassan Ali Abdirasaaq leser arabisk for Nils A. Røhne. – Innvandrere i Stange er svært godt fornøyd med integreringen i kommunen og kvalifiseringssenteret som er opprettet. Mange innvandrere har fått praksisplass og jobb, sier Hassan Ali Abdirasaaq. Foto: HENNING HOLTER CHRISTENSEN
 
En arabisk og somalisk test
Ordfører Nils A. Røhne, Ap, bekjenner at han har problemer med å lese arabisk og somalisk. Partikollega Hassan Ali Abdirasaaq har nemlig oversatt partiprogrammet til Ap.

Publisert: 20.aug.2015 08:42
Oppdatert: 20.aug.2015 08:44

For første gang i historien og som første kommuneparti i Hedmark har Stange Ap trykket programmet på somalisk og arabisk. Bak står ildsjen og kommunestyrerepresentanten Hassan Ali Abdirasaaq. I 2000 flyttet åttebarnspappaen til Stange etter å ha flyktet fra borgerkrigen i Mogadishu i Somalia. I dag er han nestleder i Stange Arbeiderparti, fylkestingsrepresentant og kommunestyremedlem. Ved dette valget står han på 20. plass på valglista til Stange Ap og håper på fornyet tillit fra velgerne.

Forhåndsstemte

Hassan Ali forhåndsstemte ved servicesenteret i Stange rådhus i går. Han håper flere innvandrere følger, enten ved å avgi sin stemme valgdagen eller forhåndsstemme.

– Et tiltak for å øke valgdeltakelsen blant innvandrere er å utgi et oversatt valgprogram. Det er verdifullt for demokratiet å ha politiske diskusjoner. Politikk og demokrati er jeg opptatt av, sier Hassan Ali.

Samarbeid

– Mange som bor i kommunen vår behersker norsk, men det er ikke alle. Også disse må vi tenke på, sier norsksomalieren.

– Hvorfor har dere ikke oversatt til flere språk, Røhne?

– Jo, denne problemstillingen kan komme i evalueringen. Mange språk er representert i Stange.

Nils A. Røhne legger til at arabisk og somalisk dekker mange av Stanges innvandrere.

– De oversatte valgprogrammene er et tilskudd til å forstå valgordningen og hvordan systemet vårt er. Framover er jeg ikke fremmed for å starte en diskusjon blant alle politiske partier i Stange om å gå sammen for og oversette partiprogrammene, sier Røhne.

Han sier det er veldig verdifullt at Ap har tre innvandrere på sin kommuneliste. Det er en stor styrke for de politiske diskusjonene å ha flerkulturelle lokalpoltikere, sier Røhne.

– Dette er første skritt for Stange Ap å tenke igjennom hvordan vi skal ha en mer bevisst holdning til informasjon om politikk for innvandrere. I neste runde burde alle partiene sette seg ned sammen.

– Mange er ikke så interessert i valg, fordi de kommer fra steder der politikk er farlig, sier duoen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke