hacklink
18. sep
 
En avklaring om «Kongens nei» 10.april 1940

0
Publisert: 09.apr.2016 04:00
Oppdatert: 09.apr.2016 08:06

Jeg henviser til mitt leserinnlegg som stod på trykk i Deres avis i januar 2016.

Etter at jeg skrev dette leserinnlegget, har jeg fått tak i nye opplysninger og dokumentasjoner om «Kongens nei». Jeg ønsker derfor å få belyst og avklart en gang for alle hva saken egentlig dreier seg om.

Det viser seg at det er et offisielt dokument som heter «Kongens nei». Dokumentet er arkivert i Riksarkivet. Dokumentet er på en side. Det inneholder den eneste kongelige resolusjon som ble vedtatt i forbindelse med den norske regjerings statsråd i Nybergsund 10. april 1940. Dokumentet er undertegnet av kong Haakon VII, statsminister Johan Nygaardsvold og statsrådsekretær Bredo Rolsted. Dokumentet fulgte med regjeringen over til England og ble brakt tilbake til Norge sammen med regjeringens arkiver i 1945.

Når vi i ettertid skal vurdere hva som egentlig var «Kongens nei», må vi forholde oss til det offisielle dokumentet som heter «Kongens nei». Dette er navnet på dokumentet som ble behandlet og vedtatt av regjeringen og bifalt av kong Haakon VII i statsråd i Nybergsund om kvelden 10. april 1940. Dette er det eneste som kan kalles «Kongens nei»

Det er derfor ingen tvil om at «Kongens nei» skjedde i Nybergsund og ingen andre steder.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke