16. sep
 
En blåblå landbrukspolitikk
Landbrukspolitikken til den blåblå regjeringen har ikke ført til dommedag. Halvannet år etter regjeringsskiftet er det mange positive indikatorer i landbruk og skogbruk.

Publisert: 08.jul.2015 04:00
Oppdatert: 08.jul.2015 08:27

For skognæringen i Hedmark er det svært positivt at bevilgningene til skogsveier og tømmerkaier nær er doblet fra de rødgrønnes siste valgkampbudsjett.

Flere skogsveier og bedre kapasitet betyr at mer tømmer kan tas ut av skogene og fraktes raskere ut i markedet. Reduserte kostnader styrker konkurransekraften til den norske skognæringen som konkurrerer internasjonalt.

Investeringene i landbruk gjennom Innovasjon Norge viser sterk økning, og flere steder i Hedmark er midlene for 2015 allerede brukt opp. Statistikken viser også at færre bønder slutter. I jordbruksoppgjørene for 2014 og 2015 er det til sammen vedtatt 40 forenklinger og fjernet 11 forskrifter, så bonden som næringsdrivende kan få en enklere hverdag.

Regjeringen ønsker at tilskudd i større grad skal stimulere til økt matproduksjon. For eksempel får nå også de store matprodusentene tilskudd, og flere tilskuddsordninger er lagt om, slik at man får mer penger for å levere slakt, og mindre for å ha dyr gående på gården.

Regjeringen er opptatt av å styrke dyrevelferden og kampen mot dyrekriminalitet. Derfor har vi vedtatt en prøveordning med dyrepoliti. Denne settes i gang i Sør-Trøndelag høsten 2015.

Like etter at vi kom i regjering ba vi Mattilsynet om å utføre flere tilsyn. Samlet antall tilsyn økte i 2014 med 22 prosent. Mattilsynet bruker nå mindre tid på kontor og mer tid ute hos dem som har dyr.

Regjeringen vil at bøndene skal få utnytte gårdens ressurser. Vi har derfor økt kvotetak for melk, kylling og kalkun.

Regjeringen har også tatt flere initiativ for å liberalisere eiendomslovgivningen og gi den enkelte bonde større råderett over egen eiendom.

Vi mener staten ikke skal blande seg inn i en avtale mellom selger og kjøper av eiendom. Derfor har regjeringen i høringsforslag foreslått å oppheve konsesjonsloven.

Regjeringen har økt bevilgningen til lokalmat og reiseliv for å styrke gründerskapet i jordbruket og stimulere til tilleggsnæringer som nisjeprodukter og turisme, og sender nå ut et forslag om å tillate salg av alkohol fra gården.

Slik legger den blåblå politikken til rette for at bonden skal få utnytte sine ressurser etter eget ønske, og gir flere mulighet til å leve av landbruket, også på mindre eiendommer.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke