Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Senterpartiet: partileder,Trygve Slagsvold Vedum under den nevnte talen til landsmøtet.
 
En bonde er en bonde - eller?
«Da vi ble stiftet var det en reaksjon på at Høyre og Venstre sviktet bøndene og bygdene», sa Trygve Slagsvold Vedum på et Sp-landsmøte for en tid siden. Nå går partiet til valg som et protestparti mot sentralisering og ulv.

Publisert: 23.jun.2017 13:26
Oppdatert: 23.jun.2017 14:07

Da partiet ble stiftet het det Bondepartiet. Året var 1920 og stedet Kristiansand. Altså midt i tjukkeste småbruks-Norge, Agder. Jeg har ofte forundret meg over hvorfor partiet ble stiftet akkurat der. Det hadde da vært mer naturlig å samle seg i de rike jordbruksbygdene på Østlandet, eller i Trøndelag?

Men her var bøndene en overklasse, som for øvrig snart tok over styringa i partiet.

Agderbøndene var småfolk. Bredbygdenes store skille mellom bønder på den ene siden og husmenn og et stort landarbeiderproletariat lå liksom utenfor enhver begripelse.

Stiftelsesstedet forteller meg at i utgangspunktet var nok Bondepartiet tenkt som et bygdefolkets parti. Men her hvor jeg bor, i innlands-Norge, står faktisk Arbeiderpartiet sterkere enn noe annet sted i landet.

Noen linjer i Kvinesdal historielags årbok for et par år siden gir noen glimt av bygdemiljøet i Agder på den tida Bondepartiet ble stiftet. Så menn verd litt ettertanke både for politikere og bygdeforskere:

«Det var far min, Johannes Reiersen som starta opp med Slimestadruta. Han blei født i 1887. … Johannes hadde to turar til Amerika der han jobba som «florleggjar». Fyrste gongen kom han heim med ein Ford. Andre gongen med ein Buick. Det var om lag eit år før han han begynte med mjølkeruta. […] Heime var han bonde.»

Han var forresten ikke bare bonde og rutebileier, men også sjåfør på ruta. Vi kan legge til at da han etter hvert trengte å fornye bilparken ble karosseriet bygd i Søgne, altså i ei anna bygd. En ny bil i -37 ble utstyrt med karosseri bygd i Greipstad. Også det var den rein landsbygd den gangen.

Eksempelet er dekkende for store deler av det gamle bygde-Norge. Hvis Vedum & co. virkelig vil tenke framover burde de tenke litt mer over bakgrunnen for at Sps forløper ble stiftet nettopp her i Agder. Som partiet for bygdefolk av alle slags yrker og yrkeskombinasjoner.

Kan Senterpartiet klare å vende tilbake til disse røttene, så vil det bli mer enn det i og for seg vellykkede protestpartiet det er i dag. – Og være liv laga langt utover det.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke