17. sep
 
En brøkdel av AUFs yrkesfagpolitikk
Gjertrud Nordal fra Unge Høyre etterlyste i HA 9. april AUFs skolepolitikk.

0
Publisert: 23.apr.2015 04:00
Oppdatert: 23.apr.2015 06:43

MENINGER

Hun skriver i sitt innlegg at vi må fokusere på løsninger, ikke bare klage, for å få endringer. I den anledning skal jeg vise til noen av AUFs løsninger.

AUF i Hedmark har samme oppfatning som Unge Høyre i noen av sakene Nordal kommer frem med. For å få flere til å fullføre yrkesfagutdanningen sin og for å få flere til å velge yrkesfag må vi gjøre linjene mer relevante for elevene, blant annet med mer praktisk undervisning. Og ikke minst at teorien henger sammen med den utdanningen de faktisk tar.

AUF mener også at staten har en plikt til å gi yrkesfagelevene retten til å fullføre videregående skole - slik er det ikke i dag. Det er skremmende mange yrkesfagelever som ikke får lærlingplass. Hadde vi sagt til elever som velger studiespesialiserende linje at nesten halvparten av dem ikke kommer til å få fullført sin utdanning hadde det blitt ramaskrik og protesttog. Det at dette kun gjelder for yrkesfagelevene skaper ikke like mye engasjement. Vi i AUF synes dette er veldig urettferdig! Hvorfor skal noen videregående elever ha rett til fullført videregående skole mens andre ikke har det?

I mange år har vi snakket om lovfesting av retten til lærlingplass for yrkesfagelevene. Ved å gjøre dette kan vi endelig med hånden på hjertet si at alle har rett på en fullført videregående opplæring. AUF i Hedmark kom med et forslag om å lovfeste retten til lærlingplass som ble vedtatt på vårt årsmøte i 2014.

Hvis vi ikke kan lovfeste retten til lærlingplass må hele utdanningsløpet til yrkesfagelever endres. Om retten ikke blir lovfestet, må det gjøres slik at yrkesfagutdanningen tar flere år, der elevene får jevnlig lengre perioder med praksis i de forskjellige bedriftene. Ved å gjøre dette vil skolene få mer ansvar, samtidig som alle elevene som går yrkesfag er garantert en praksis.

Vi tror dette kan være med på å øke statusen til yrkesfagelevene, da flere vil se at de har mer enn to år på skolen. Det er lett å glemme at yrkesfagelever går lenger på videregående skole enn studiespesialiserende elever, fordi de er i lære de to siste årene av utdanningen sin.

Unge Høyre og AUF har både store likheter og store forskjeller i hvordan vi mener vi kan øke statusen til yrkesfagelever, og hvordan vi kan minske «drop-out»-statistikken på de yrkesfaglige linjene. Selv om vi ikke er enige i hvordan vi skal komme til målet, kan vi si oss enige om en ting: Noe må gjøres, og det må gjøres raskt!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke