15. sep
Illustrasjonsfoto: Christian E. Bergheim
 
En diakon vil styrke omsorgsarbeidet
Hamar bispedømmeråd har i møte 22. mars vedtatt å subsidiere en diakonstilling i Stange, mot 50 prosent kommunal finansiering. Stange kommune sier nei til et slikt samarbeid.

Publisert: 01.apr.2019 07:02
Oppdatert: 01.apr.2019 07:38

Formannskapet avviser statlig subsidierte diakonimidler av prinsipielle årsaker. Det hevdes bl.a. at kommunen må følge staten i sekulær retning etter skillet mellom stat og kirke, og at det ikke lenger er legitimt med et slikt samarbeid mellom kommune og et trossamfunn som Den norske kirke.

Fra 2017 ble relasjonen mellom stat og kirke endret, men det er fortsatt flere bånd mellom stat og kirke. Grunnlovens §2 slår fast at «Verdigrunnlaget forblir vår kristne og humanistiske arv» og §16 sier at Den norske kirke forblir Norges folkekirke.

I statsbudsjettet for 2019 bevilget staten 14 millioner kroner til nye diakonistillinger. Hamar bispedømme får tildelt midler som med 50 prosent lokal egenfinansiering gir tre nye stillinger. Staten går med andre ord aktivt inn for å subsidiere diakonalt samarbeid mellom kirke og kommune.

I en veileder om samhandling mellom helse- og omsorgstjenesten i kommunene og tros- og livssynssamfunn, slår Helsedirektoratet fast at de som mottar helse- og omsorgstjenester har rett til å utøve sin tro eller sitt livssyn – alene og i fellesskap med andre. Kommunene har, sammen med tros- og livssynssamfunnene, ansvar for å sørge for at dette følges opp i praksis. Det kan ikke velges bort. Vi er forpliktet til å ta ansvar og finne gode løsninger.

Helse- og omsorgstjenester i kommunene skal ytes med utgangspunkt i et helhetlig menneskesyn og ivareta menneskers fysiske, psykiske, sosiale, kulturelle og åndelige behov. Det åndelige behovet handler om eksistensiell omsorg, hva den enkelte definerer som åndelig, hva som er viktig i livet og hva som gir livskvalitet. En diakon har kompetanse til å møte menneskers åndelige og eksistensielle behov, og vil yte omsorg for medmennesker uavhengig av tros- eller livssyn.

Det er gode eksempler i bispedømmet på godt diakonalt arbeid i samarbeid med f.eks. videregående skole, helse- og omsorgsinstitusjoner og kommuner. Dette arbeidet styrkes ved at en diakon ofte også utløser frivillighet lokalt.

Det er vanskelig å se at samarbeid mellom kirke og kommune om en diakonstilling kommer på kollisjonskurs med føringer gitt fra staten. En diakon vil kunne hjelpe både kommune og kirke å oppfylle forpliktelser i møte med mennesker som trenger det mest. Jeg håper kommunens folkevalgte kan ta saken opp til ny vurdering. Hamar bispedømmeråd står til disposisjon for videre dialog med kommune og fellesråd.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke