16. sep
 
En farlig vei å gå

0
Publisert: 21.nov.2015 04:00
Oppdatert: 21.nov.2015 08:37

Bidrar du til umenneskeliggjøring av flyktninger? FO Hedmark registrerer en svært opphetet debatt om flyktninger fra Syria og andre land. Det er både legitimt og nødvendig med debatt om dette temaet i ulike fora. Men hvordan foregår debatten?

I stor grad skjer debatten i kommentarfeltene på nettet, men også rundt lunsjbordet på arbeidsplasser og i de tusen hjem. Det er urovekkende å se flommen av kommentarer som bidrar til demonisering av mennesker. Uttalelser som «la de drukne», «hiv søppelet ut» og verre, er en demonisering av menneskeverd som er farlig. I vårt naboland har handling fulgt ord, noe ildspåsettelse av 26 asylmottak klart viser. Vil vi ha det slik i Norge også?

Mye av det som framkommer er utvilsomt rasisme. Straffelovens paragraf 135 begrenser ytringsfriheten; «Det er straffbart å komme med grove hatefulle eller diskriminerende ytringer mot enkeltpersoner.» Ytringsfriheten er en fantastisk rettighet, men i disse tilfellene kan en altså ikke dekke seg bak denne retten, slik alt for mange gjør. Ofte er kritikken mot de som sier fra om at menneskeverdet krenkes, at det såkalte «rasismekortet» brukes for å kneble debatten.

Vel, er det brudd på straffelovens bestemmelser, er det nødvendig å si ifra. I tillegg, og i likhet med mange andre profesjoner, har barnevernpedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere yrkesetiske retningslinjer. De er krystallklare på at menneskeverdet ikke skal krenkes. Det er synd at om bare lovverket skal ligge til grunn for et anstendig debattklima. Det etiske, eller kall det sunt og raust bondevett, bør vel også ligge til grunn for debatten?

Hvem har ansvaret for at debatten har et saklig og ikke umenneskeliggjørende form? Det er du og jeg. Og ikke minst politiske ledere på kommune- og fylkesnivå her i Hedmark, og selvfølgelig storting og regjering. FO Hedmark ber alle politikere, uansett partitilhørighet, ta sitt politiske ansvar på alvor og ikke nøre opp under at noen menneskegrupper har mindre verdi enn andre. Etter terrorangrepene i Paris og Beirut er det desto viktigere å holde hodet kaldt i debatten.

fylkessekretær

fylkesleder FO Hedmark

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke