15. sep
 
En fin tomt i Moelv er ikke godt nok
Sykehus: Nå vil sjefene ved Lillehammer sykehus ha nytt mjøssykehus i Moelv likevel. Frykter de at sykehuset skal ende i Hamar?

Publisert: 19.mar.2016 04:00
Oppdatert: 19.mar.2016 12:53

Plutselig var vi i gang igjen. Et overraskende utspill blåste liv i den utskjelte debatten om et nytt storsykehus i Innlandet.

Enda mer uventet var det at utspillet kom fra Lillehammer, hvor både presse, politikere og fagfolk har sverget evig troskap til sitt lokalsykehus.

Derfor får det stor oppmerksomhet når avdelingssjefene ved sykehuset i Lillehammer er villige til å akseptere at et mjøssykehus legges til Moelv.

Verken helsepersonell eller politikere på opplandssiden har tidligere vist noen særlig interesse for et hovedsykehus plassert i Hamar-regionen.

Nå ser de likevel at dette er den løsningen som kan samle oppslutning fra størstedelen av innlandets befolkning, og dessuten ivaretar framtidas krav til et moderne sykehus.

Hva har så egentlig skjedd? Politisk redaktør i Gudbrandsdølen Dagningen (GD) Hallvard Grotli treffer godt med sin analyse: «Modning, mørning og en ytre trussel fra Sanderud utenfor Hamar».

Mens utredningsarbeidet maler sakte, skjer endringene raskt i den nasjonale helsepolitikken.

Sykehuset Innlandet har lenge forsøkt å få de to fylkene til å samle seg om en løsning som gir god nok pasientbehandling i et framtidsperspektiv.

Regjeringens økende krav til omstilling ved sykehusene gjør at det slett ikke er sikkert at Hedmark og Oppland i årevis kan kjekle om lokalisering av et mjøssykehus. Tida er i ferd med å løpe fra oss. Krangelen i Innlandet kan bli feid til side av statlige beslutninger.

Det er frykten for at Hamar til slutt skal ende opp med det nye storsykehuset som bidrar til at det nå er bevegelse på opplandssiden.

«Et nytt sykehus på dørstokken til Oslo vil være en fallitt av de sjeldne», skriver politisk redaktør i GD, Halvard Grotli. Det spørs om ikke kommende helseministre uansett politisk parti vil se verden litt annerledes enn den framstår sett fra Lillehammer.

Det er noen fordeler ved å velge Moelv. Det finnes et stort område som er godt egnet for å bygge et sykehus.

Dessuten gjør Ringsakers minste by nytten som et slags minste felles multiplum. Mjøsbrua er så nær midten av Innlandet man kan komme, hvert fall sett med politiske øyne. Velges Moelv vil ingen oppleve å tape lokaliseringskampen fullstendig.

Det er dessverre av stor betydning i en region hvor det å løfte blikket ikke alltid er enkelt.

Men er disse argumentene gode nok sett med statens øyne? Det er grunn til å tro at god kommunikasjon vil bli vektlagt mer enn man gjør i Lillehammer.

Det skal jobbes godt for å få jernbanens dobbeltspor til Hamar. I Lillehammer håper man fortsatt på landing i 2030, men hvor realistisk er det?

Selv de største optimistene innser at når Jernbaneverket ikke finner denne utbyggingen samfunnsøkonomisk lønnsom, skal det godt gjøres å trumfe den gjennom politisk likevel.

Til det er det for mange milliarder som må på bordet.

Selv om alle gode krefter vil ha jernbanens dobbeltspor til Lillehammer, er det ikke usannsynlig at det stopper i Hamar. Å befinne seg kommunikasjonsmessig «på dørstokken til Oslo» vil veie tungt i favør av Hamar når lokalisering av et storsykehus skal avgjøres.

Det vil også bety mye at et nytt storsykehus kan tiltrekke seg nok kompetente fagfolk. Dette er jo et av hovedargumentene mot de små lokalsykehusene.

Det er vanskelig å bemanne en skiftplan gjennom et døgn når det er mangel på kirurger, jordmødre og andre spesialister.

Hvor attraktiv er Moelv i et slikt perspektiv?

På disse punktene taper Moelv og Ringsaker.

Det viktigste for et sykehus er å tilby pasientene en best mulig behandling. Men vi ser at andre hensyn har begynt å spille inn når staten skal ta en så stor avgjørelse som å plassere et nytt sykehus for en hel region.

Byutvikling og næringsutvikling har kommet inn som en ny faktor de siste årene.

«Bygg framtidens sykehus rundt innbyggernes behov. Tenk byutvikling og visjoner», sier kommunaldirektør for helse i Oslo, Endre Sandvik når han skal tegne framtidas sykehusorganisering i hovedstaden.

Både i Rogaland og Drammen raser sykehusdebatten for fullt. Sykehusets konsekvenser for bosetting, næringsutvikling, byutvikling og urban kvalitet er føringer som staten har lagt inn.

Det er ikke lenger nok å komme med en fin tomt.

For halvannet år siden arrangerte Vikinglauget et seminar om hvordan vi skaper en virkelig by.

Byplanlegger Erling Dokk Holm og Hanne Toftdahl fra konsulentselskapet Vista Analyse, som har jobbet mye med blant lokalisering av regionsykehus i Norge, presenterte fakta som viste at skal en liten by bli et vekstområde, må så mye som mulig legges inn i bykjernen.

Skal Hamar-regionen ha noen mulighet til å nå sine hårete mål, må vi bygge opp Hamar som er den ene byen som har potensial til å være en motor.

Det gjelder å ta de riktige avgjørelsene når din kommune får et gullegg, nemlig en kompetansebedrift som plutselig kommer til et sted nær deg.

Et sykehus er et stort gullegg. Dessverre har politikere en tendens til å feige ut, og legge sykehus midt mellom to byer for å oppnå et kompromiss.

Seminaret til Vikinglauget var en nedtur for Ringsaker-rådmann Jørn Strand. Ordfører Anita Ihle Steen har jublet over vedtaket til avdelingssjefene ved sykehuset i Lillehammer. Hun kan komme til å bli skuffet. Vi skal ikke se bort fra at et nytt hovedsykehus for Innlandet havner akkurat der Lillehammer-legene aller minst vil. «På dørstokken til Oslo». Det kan hende det ikke er noen fallitt heller.

God helg!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke