Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
 
En firkanta sirkel

Publisert: 03.mai.2017 13:51
Oppdatert: 03.mai.2017 14:48

Det er ikke mulig å spise seg slank på svor og pommes frites. Eller å drikke seg edru på konjakk. Eller å tro at det blir mer til fellesskapet ved å ta inn mindre til det samme fellesskapet.

Les vår kommentar: En regjering på kanten av stupet.

Likevel er det nettopp det dagens blåblå regjering synes å tro. Regjeringen har kuttet skattene med mellom 20-25 milliarder, samtidig som de later som om velferden blir bedre og at forskjellene ikke øker. Målet er sikkert et bedre samfunn, men virkemidlene er ufornuftige, og er allerede prøvd ut i land det er (u)naturlig å sammenligne seg med.

Halvparten av lettelsene går til de fem prosent rikeste. Tanken er at dette skal skape etterspørsel og vekst, som igjen skal gi økte skatteinntekter og velferd. Dessverre er ikke denne mekanismen i nærheten av å kompensere for ca. tjuefemtusen millioner. Når man gir skatteletter til de som har mest fra før, ender det gjerne med at man må kutte i støtten til de som har minst fra før. Og det er akkurat det som har skjedd.

Jeg vet at fakta og tall kan være kjedelig, men likevel: En omfattende OECD-rapport fra 2015 konkluderer med at når ulikhetene i inntekt vokser, så reduseres den økonomiske veksten. I 2001 viste en studie av økonomen Thomas Piketty at lavere skattesatser ikke gir noen dynamisk effekt. Altså: Skattelettelsene til Høyre/Frp fremmer ikke engang vekst.

Det er umulig å tegne en firkanta sirkel, og enda verre å regne ut arealet av en. Mener du at velferd og fellesskapsløsninger er viktig (samt vekst og arbeidsplasser), kan du stemme på Arbeiderpartiet til høsten. Vi går blant annet til valg på å ta inn igjen femten av de nevnte milliardene. Det betyr blant annet at de som tjener over to millioner får noen titalls tusen mer i skatt. Det skal nok gå veldig greit, både for dem, og ikke minst for norsk økonomi.

kommunestyrerepresentant Ap

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke